Volledig scherm
In Zweden brak maandag brand uit in een moskee. © anp

Moskeewachten gewenst na branden in Zweden

UpdateNa de twee branden in Zweedse moskeeën roept de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) moskeebesturen op om waakzaam te zijn. RMMN-voorzitter Yahia Bouyafa adviseert de besturen om moskeewachten in te stellen in Nederland.

In Zweden is afgelopen dagen bij twee moskeeën brand gesticht, is het vermoeden van de politie aldaar. In het land woedt al enige tijd een felle immigratiediscussie.

In Nederland zijn volgens Bouyafa wel pogingen geweest om gebedshuizen in brand te steken. Ook zijn op sommige gebouwen hakenkruisen gezet. ,,Dat zie je vooral als er ergens een moskee in aanbouw is'', zegt Bouyafa. ,,Daarom dachten we dat het raadzaam is om moskeebesturen in ieder geval alert te maken.''

Nederland telt ruim 450 moskeeën. PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch beklaagt zich op zijn Facebookpagina over het feit dat moskeebesturen geen opstalverzekering kunnen afsluiten. Volgens verscheidene besturen krijgen ze overal nul op rekest. ,,De verzekeraars weigeren moskeeën te verzekeren, meldt mij een wanhopige moskeebestuurder, die al twee jaar op zoek is naar een fatsoenlijke opstalverzekering voor zijn brandveilig verklaarde moskee die al zeven jaar schadevrij gevestigd is in een voormalig schoolgebouw. Hij heeft alle verzekeraars benaderd. Vijf grote beursgenoteerde verzekeraars wilden geen offerte uitbrengen'', aldus Marcouch.