Moslimorganisaties doen aangifte tegen minister Wiersma om schenden grondwet
Met videoHonderden moskeeën en islamitische organisaties uit het hele land hebben aangifte gedaan tegen minister Dennis Wiersma (Onderwijs). Volgens Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (Spior) heeft de minister de grondwet geschonden door zich onder meer schuldig te maken aan discriminatie, groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.
Bij de motivering van de aangifte verwijst Spior naar een aankondiging van Wiersma een maand geleden. De bewindsman zei toen dat het voor de Inspectie van het Onderwijs mogelijk moet worden om in te grijpen op weekendscholen als er signalen van misstanden zijn.
Als een van de redenen noemde Wiersma een onderzoek van Nieuwsuur en NRC uit 2019. Daaruit zou blijken dat zeker vijftig moskeescholen onder invloed staan van het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam. Op verschillende plekken zouden kinderen leren de Nederlandse ‘ongelovige’ samenleving af te wijzen, en dat homoseksuelen de doodstraf verdienen.
Een woordvoerder van Spior zegt dat Wiersma met zijn plan in strijd met de vrijheid van godsdienst, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging handelt. ,,Je kan niet met beleidsvoorstellen komen die haaks staan op de grondwet”, zegt de woordvoerder.
Ongrondwettelijk
Volgens de zegsman van Spior legt Wiersma willens en wetens negatieve adviezen over zijn plan naast zich neer. Vorige week meldde NRC dat de minister ‘informele’ scholen onder toezicht van de onderwijsinspectie wil stellen, maar dat zijn eigen ambtenaren, de landsadvocaat en de inspectie zelf tegen waren. Die ambtenaren wezen Wiersma erop dat de voorstellen hoogstwaarschijnlijk onhaalbaar, onuitvoerbaar en ongrondwettelijk zijn, aldus NRC.
De ondertekenaars van de aangifte tegen Wiersma zijn bestuurders van moskeekoepels die tezamen meer dan tweehonderd moskeeën en islamitische organisaties vertegenwoordigen, aldus Spior.
Wiersma ‘heeft kennis genomen van de aangifte’ en blijft achter zijn standpunt staan dat toezicht nodig is ‘op plekken waar signalen bekend zijn van radicaal gedachtegoed’, zegt hij via zijn woordvoerder.
Tamelijk bizar
Kamerlid Mariëlle Paul van de VVD vindt het ‘tamelijk bizar’ dat honderden moskeeën en islamitische organisaties aangifte hebben gedaan tegen Wiersma.
Paul is niet te spreken over de reactie van de islamitische organisaties, zegt het Kamerlid in een reactie. ,,Ook zij zouden het belang van kinderen voorop moeten stellen en onder de weekendscholen het kaf van het koren moeten willen scheiden.”
Stephan van Baarle van Denk zegt de strekking van de aangifte te ondersteunen. Hij vindt dat de minister ‘niet uit moet gaan van wantrouwen’ en in plaats daarvan het gesprek moet aangaan met islamitische organisaties. Ook vindt de parlementariër dat de minister meer moet doen om te achterhalen of de signalen van misstanden echt kloppen.
Paul van Meenen (D66) zegt dat het iedereen vrij staat aangifte te doen. ,,Wij wachten af waar de minister mee komt”, aldus Van Meenen. ,,Discriminatie mag nooit”, zegt René Peters (CDA), die wel vindt dat ingrijpen bij ‘echte misstanden’ moet kunnen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
42,3 miljard dollar281
Recordwinst voor Shell: consument betaalde de hoofdprijs, winst gaat naar de aandeelhouders
Olie- en gasconcern Shell heeft in 2022 een recordwinst van 42,3 miljard dollar (38,4 miljard euro) geboekt. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking met de nettowinst van een jaar eerder. Het Britse bedrijf profiteerde vorig jaar van de hoge prijzen van olie en gas door de oorlog in Oekraïne. -
41
Tachtig procent van de Nederlanders ‘niet echt of helemaal niet’ voorbereid op overstroming
Ruim tachtig procent van de Nederlanders geeft aan niet echt, of zelfs helemaal niet te zijn voorbereid op een overstroming. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Slechts vier procent van alle respondenten denkt dat de kans dat hun eigen woning gedeeltelijk onder water komt te staan in de komende tien jaar groot is. De hulporganisatie noemt de cijfers ‘zorgelijk’. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Openbaar Ministerie in hoger beroep tegen uitspraak in opruiingszaak Willem Engel
Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in de opruiingszaak rond Willem Engel. De Viruswaarheidvoorman stond vorige maand voor zes feiten terecht, maar werd voor ‘slechts’ één feit veroordeeld. ,,We gaan voor de hele zaak in hoger beroep,” voegt een woordvoerder van het OM Rotterdam toe. Meer details geeft het OM nu niet.
-
PREMIUMcolumn1
Megawinst voor Shell, en wij gewone mensen maar elk dubbeltje omdraaien
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
-
-
PREMIUM
FvD zet eigen kandidaat in Brabant buitenspel na bedreigen van politieke kopstukken
Wim Kreté ligt onder vuur als kandidaat-Statenlid voor Forum voor Democratie in Noord-Brabant. De Drunenaar bedreigde op sociale media Sigrid Kaag, Hugo de Jonge en andere politici: ‘Je leeft in reservetijd, nog even Sigridje!’ Zelfs zijn eigen partij wil hem niet meer in de Staten. -
PREMIUM26
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.