Volledig scherm
© Youtube

Moslims boos over arrestatie Zoetermeerse ronselaarster

In verscheidene Europese landen komen jonge moslims in opstand tegen de arrestatie van een 19-jarige vrouw uit Zoetermeer. Zaterdag demonstreerde een groep mannen voor de Nederlandse ambassade in Londen om de vrijlating van de Zoetermeerse te eisen. Ook in Duitsland en Frankrijk roepen kleine groeperingen op de vrouw niet langer vast te houden.

De 19-jarige Zoetermeerse, die Oum Usamah wordt genoemd, werd 2 weken geleden opgepakt. Ze zou Nederlandse moslims hebben gerekruteerd voor de burgeroorlog in Syrië. Via internet roepen moslims in verscheidene Europese landen op om in actie te komen tegen de aanhouding.

In Londen stond een groep mannen zaterdagochtend voor de Nederlandse ambassade. Ze riepen moslims wereldwijd op om op te staan voor hun zuster. 'We doen alles wat we kunnen om haar te bevrijden,' klonk het.De mannen droegen borden met teksten in het Engels en Nederlands, waaronder 'Sharia voor Nederland'.

Op internet verschijnen filmpjes en flyers over de kwestie in het Engels, Duits en Frans. Daarop staan soms agressieve teksten als 'Waar is de lone wolf die zich wreekt voor zijn zuster?' Het is niet duidelijk wie achter de campagne zit. Op De Ware Religie, een site voor Nederlandse moslims, verscheen zaterdag een brief waarin de schrijvers de Nederlandse overheid waarschuwen voor de gevolgen van de arrestatie: die kan leiden tot ontvoeringen van Nederlanders in de islamitische wereld.

'Beseft de Nederlandse regering dan niet dat haar huis van glas is gemaakt, en dat zij moet ophouden met het gooien van stenen naar de islamitische gemeenschap?' staat in de brief. 'We zullen brullen als leeuwen dat onze zuster onrecht wordt aangedaan.' De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zegt op de hoogte te zijn van de protesten, maar vooralsnog geen aanleiding te zien tot actie.