Volledig scherm
Een Turks-Nederlandse familie viert het Suikerfeest © anp

Moslims vieren feest na maand vasten

VIDEOMoslims in Nederland vieren vandaag het einde van de ramadan met het Suikerfeest. Het Suikerfeest markeert het einde van een maand lang vasten. Het duurt drie dagen. Scholen en werkgevers geven vaak een dag vrij.

Belijdende moslims gaan op het Suikerfeest 's ochtends naar de moskee. De rest van de dag brengen ze veelal door met familiebezoek. Er worden dan vooral veel zoetigheden geserveerd en er worden cadeautjes gegeven. Rijken hebben de plicht om voor de armen te zorgen.

De ramadan eindigt vlak na de nieuwe maan. 

Sommige winkelketens spelen in op het Suikerfeest. Parfumerieketen Douglas wenst op haar website iedereen een prettig feest toe en prijst een serie cadeaus aan. De Bijenkorf heeft een speciale suikerfeesttaart met een rode halve maan van granaatappelpitjes.

Kijk hier naar beelden van het ochtendgebed  in de Mevlana Moskee in Rotterdam ter afsluiting van de ramadan:

Volledig scherm
Een Turks echtpaar tijdens de Iftar, de maaltijd na zonsondergang tijdens de vastenmaand Ramadan. © ANP XTRA
  1. Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
    PREMIUM

    Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

    Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”