Motorclub Satudarah ook in hoger beroep verboden

Motorclub Satudarah is ook in hoger beroep verboden. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde net als de rechtbank vorig jaar dat de motorclub leiding gaf aan het strafbaar handelen van de leden. Het verbod betreft ook alle afdelingen (chapters) van Satudarah.

,,De cultuur, waarbij geweld werd aangemoedigd en het plegen van strafbare feiten wordt gestimuleerd en gerespecteerd, kan ontwrichtend werken voor de samenleving als geheel”, oordeelt het hof.

Het Openbaar Ministerie (OM) had verzocht om een verbod, omdat het volgens justitie om een criminele organisatie gaat. ,,Het gaat hier niet om een ‘onschuldige vereniging van motorliefhebbers’ die ervan houdt om vriendschappelijk op zondagmiddag te toeren door het Hollandse landschap en de toer afsluit met bitterballen en alcoholvrij bier”, aldus het OM tijdens het hoger beroep.

Outlaws

,,Dit is een zogenoemde Outlaw Motorcycle Gang (OMG) die zichzelf uitdrukkelijk buiten en boven de wet plaatst, zich in het publieke domein uiterst gewelddadig manifesteert en criminaliteit stimuleert en faciliteert.” Satudarah is een van oorsprong Molukse motorclub die ongeveer honderd chapters in binnen- en buitenland heeft. 

Het hof heeft ook de supportclubs Saudarah en Supportcrew 999 verboden om hun nauwe verbondenheid met Satudarah. De Yellow Snakes mogen wel blijven bestaan, omdat niet vaststaat dat die club door Satudarah is opgericht of dat er contributie aan de moederclub wordt betaald.

Justitie is bezig met een offensief tegen OMG’s en de rechter heeft tot nu toe iedere keer het OM in het gelijk gesteld. Eerder deze maand verbood de rechtbank in Assen No Surrender. Eind mei verbood de rechtbank in Utrecht ook motorclub Hells Angels. De motorclub gaat daartegen in beroep. Bandidos werd eerder ook al door de rechter en vervolgens ook door het hof verboden.

Volledig scherm
© ANP