Volledig scherm
Het museum Naturalis onder verbouwing. De oorspronkelijke architect Fons Verheijen van het museumgebouw is een bodemprocedure begonnen om de verbouwing tegen te houden. © ANP

Museum Naturalis moet verbouwing staken na dispuut met architect

Naturalis in Leiden moet van de rechter direct stoppen met de verbouwing van het museum. Aanleiding is een conflict met de architect van het pand. Die meent dat zijn ontwerp wordt verminkt en spande een kort geding aan.

Het museum, dat bang is failliet te gaan als de verbouwing niet doorgaat, wil fors uitbreiden. Daartoe zou een aantal tussenverdiepingen moeten worden gebouwd en extra pilaren geplaatst, zo meldt Omroep West. Architect Fons Verheijen, die het in 1998 opgeleverde gebouw ontwierp, is het daar niet mee eens en kreeg in een eerdere zaak al gelijk.

Volgens hem is er sprake van verminking van zijn ontwerp en hij meent dat met de verbouwing inbreuk wordt gemaakt op zijn auteursrecht. Hoewel de uitspraak van vandaag slechts voorlopig is, bestempelt hij het als ‘fantastisch nieuws’. Tegen de omroep spreekt hij van ‘een gevecht tussen David en Goliath.

Praten over oplossing

Verheijen wil nu verder praten met het museum om tot een oplossing te komen. Hij denkt er met Naturalis wel uit te komen. De bouwstop geldt in elk geval tot de definitieve uitspraak in de bodemprocedure, die eind mei wordt verwacht. Naturalis draait alvast voor de proceskosten van 20.000 euro op.

Edwin van Huis, directeur van Naturalis, reageert teleurgesteld en denkt aan een hoger beroep. ,,Het museum is enorm gegroeid de afgelopen jaren en we hebben geen andere keus dan te verbouwen om onze bezoekers goed op te kunnen vangen.'' Volgens Van Huis heeft de uitspraak grote gevolgen voor zowel het museum, het onderzoek, de stad en vooral de bezoekers.