Volledig scherm
© anp

Museumrover krijgt zes jaar cel voor diefstal Monstrans

De 52-jarige Nils M. uit Diemen is gisteren veroordeeld voor de roof van een kostbare monstrans uit Museum Gouda. De rechtbank in Utrecht heeft hem een celstraf van zes jaar opgelegd; twee jaar minder dan de straf waar het OM om vroeg.

Quote

Wij hebben ons verlies genomen, maar het blijft voor het museum niet goed dat dit werk niet is teruggevon­den

Museumdirecteur Gerard de Kleijn

De rechtbank in Utrecht acht bewezen dat Nils M. in maart 2012 een monstrans van verguld zilver buitmaakte bij de plofkraak in Museum Gouda. Het kerkstuk uit 1662 - met een waarde van tienduizenden euro's - is nog altijd zoek. 'Daarom kunnen wij geen punt zetten achter deze zaak,' reageert museumdirecteur Gerard de Kleijn.

'Wij hebben ons verlies genomen, maar het blijft voor het museum niet goed dat dit werk niet is teruggevonden.' Het kerkstuk wordt met recht gemist. De monstrans werd vervaardigd door Johannes Boogaert uit Amsterdam. De engelen aan weerszijden van de lunula (de houder van de hostie) houden een kruis en een palmtak vast. Aan de bovenkant is de monstrans versierd met een kroon met daarop een pelikaan op een nest met jongen.

Betonschaar
Het stuk is in 1998 aan Museum Gouda in bruikleen gegeven door de parochie H. Antonius van Padua. Daags na de spectaculaire diefstal liet de politie weten rekening te houden met het scenario dat de monstrans 'op bestelling' was weggenomen. In het museum lagen meer kostbaarheden, maar Nils M. nam alleen het zilveren kerkstuk mee. Volgens de rechtbank bleef het daar niet bij.

De man heeft berovingen van juweliers in het hele land op zijn naam staan en hij bereidde zeker tien plofkraken voor. Toen hij werd gearresteerd, bleek M. zware wapens, munitie, geld en drugs in huis te hebben. Zijn partner Eric P. (50) uit Amsterdam kreeg van de rechter in Utrecht gisteren vier jaar celstraf opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen hem zeven jaar cel geëist. De Amsterdammer deed niet mee aan de museumroof in Gouda, maar heeft wel een reeks andere misdaden gepleegd.

Sieraden
Het tweetal is vrijgesproken van een museumroof in IJsselstein in 2009, waarvan het Openbaar Ministerie ze ook beschuldigde. De politie kwam de mannen op het spoor op grond van DNA-sporen. Die zaten onder andere op een breekijzer en een betonschaar, die in IJsselstein gebruikt zouden zijn. De rechter vond dat bewijs echter onvoldoende, want de gereedschappen kunnen ook elders zijn aangeraakt. In IJsselstein verdwenen zes doeken van Jan van Goyen, die nog steeds spoorloos zijn.

Twee mannen uit Amersfoort die gestolen sieraden hebben geheeld, hebben tot 4 weken celstraf gekregen. Een 50-jarige Amsterdamse die wapens en munitie verborg, moet 120 uur werkstraf opknappen en kreeg een maand voorwaardelijke celstraf. Over de hoogte van de straffen laat de directeur van Museum Gouda zich niet uit. 'Laten we hopen dat het op andere plannenmakers een afschrikkende werking heeft,' zegt De Kleijn.