Musselka­naal is boos: 'Hou dit azc toch alsjeblieft open!'

videoHet Groningse dorp Musselkanaal komt in opstand nu het COA het plaatselijke asielzoekerscentrum wil sluiten. Want asielzoekers geven de dag kleur, steken hun handen uit de mouwen én zorgen voor werkgelegenheid. ,,Deze mensen leveren net dat plusje extra wat je als krimpdorp nodig hebt."

Volledig scherm
Meneer Hoving met één van de asielzoekers, op een door een bewoner van het azc geschoten foto. © Sander van Mersbergen

Daar zit hij dan. De tranen schieten meneer Hoving in de ogen. Ooit een sterke, stoere man geweest, dat kun je zo zien. Stoer oogt hij nog steeds wel, als een zeebonk. Maar hij is niet meer zo sterk dat hij het alleen kan rooien. Hoving woont in zorgcentrum Beukenhof in Musselkanaal, in een kamertje op de eerste verdieping. Ooit reisde hij de wereld over, de laatste jaren kwam de wereld naar hem toe, in de vorm van bewoners van het naburige asielzoekerscentrum (azc). ,,Ik vind het zo erg dat ze weggaan”, zegt hij huilend. ,,Waarom nou toch?”

Het is een vraag die heel Musselkanaal bezighoudt, sinds het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) eind maart de sluiting bekendmaakte van het azc dat sinds 25 jaar in de voormalige gebouwen van de katholieke kerk aan De Brink zit. Ben Schomaker, voorzitter van de dorpsraad, las het in de krant. ,,Een berichtje op pagina vijf. Het zal toch niet waar zijn, dacht ik. Ik ben er absoluut niet blij mee. Deze mensen leveren net dat plusje extra, wat je als krimpdorp nodig hebt.”

En zo denkt het gros van de ongeveer 7.000 mensen Musselkanalers erover. Onder de vlag van vakbond FNV is een door zo ongeveer alle relevante instanties ondertekende brief naar de Tweede Kamer gestuurd, die gerust kan worden uitgelegd als een noodkreet. Hou dit azc toch alsjeblieft open!