Een veldmuis.
Volledig scherm
Een veldmuis. © Shutterstock

Mysterie! Honderden veldmuizen storten zich in tunnelbak Fries aquaduct

In het Friese dorp Hommerts is momenteel sprake van een vooralsnog raadselachtig, bizar natuurverschijnsel. In korte tijd zijn bij een aquaduct al honderden veldmuizen in de tunnelbak gevallen. Experts vermoeden dat het aquaduct onder de Jeltesleat (Jeltesloot) voor de knagers niks anders is dan een dodelijke hindernis. 

Afgelopen weekeind was sprake van circa 180 dode veldmuisjes die op het trottoir en fietspad in de tunnel lagen. Maandag werden nog eens 350 kadavertjes geteld. Fietsers en wandelaars moeten met de nodige aandacht tussen de dode muizen door zigzaggen en het lijken er volgens dorpelingen alleen maar meer te worden. Ze vragen zich af waarom de dieren van de ene op de andere dag massaal zelfmoord lijken te plegen. 

Het vermoeden bestaat dat de bruine muizen, die zich momenteel aan het verplaatsen zijn, hoe dan ook de sloot willen oversteken en daar zo op gefixeerd zijn dat ze, eenmaal aangekomen bij de steile tunnelbak, zich in blinde paniek als lemmingen in de afgrond storten. Volgens de Leeuwarder Courant ligt vooral het fietspad aan de westkant van de tunnel vol met muizen, zowel volwassen dieren als jonkies. En af en toe lopen er nog levende exemplaren tussen de dode dieren door: muizen die de val van grote hoogte hebben overleefd. 

‘Fenomenaal’

Veldmuizenexpert Nico Beemster, van Bureau Altenburg en Wymenga in Feanwâlden (Veenwouden) spreekt van ‘een fenomenaal verschijnsel’. ,,Ik zou graag weten of het vooral mannetjes of vrouwtjes zijn en of het jonge volwassenen of al oudere dieren zijn. Dat zou meer duidelijk kunnen maken over de achtergrond van de veldmuizensterfte.”

Hij kan slechts gissen naar wat zich afspeelt in de muizenpopulatie. Hij suggereert dat dieren zich verplaatsen vanwege onderlinge concurrentie in de uitdijende populatie waarvan momenteel sprake is in Friesland. ,,Er is op dit moment heel veel agressie tussen individuen. Als de ruimte beperkt is moeten jonge dieren gedwongen op zoek naar een eigen plekje. Als ze dan achterna gezeten worden door een concurrent, kan ik me voorstellen dat ze over de rand vallen”, aldus Beemster. Omwonenden vermoeden overigens iets anders. De muizen zouden op de vlucht zijn geslagen, omdat ergens in de buurt gif zou zijn gestrooid. Of dat zo is, is nog onduidelijk.

Weginspecteurs van de provincie Friesland ruimen de muizen dagelijks met de hand op. Ze gaan met handschoenen en een emmer door de bak om de beestjes op te rapen. Ze tellen hun oogst niet, maar hebben inmiddels honderden diertjes weggehaald. Inmiddels wordt nagedacht over maatregelen om te voorkomen dat er meer diertjes te pletter vallen.

  1. Ervaringsdeskundigen Jeske en Tess maken survivalgids voor thuiszitters
    Video

    Ervarings­des­kun­di­gen Jeske en Tess maken survival­gids voor thuiszit­ters

    De twee vriendinnen Jeske Troost en Tess Janssen zijn twee zelfbenoemde ‘professionele thuiszitters'. Jeske kampt met een zeldzame ziekte waardoor haar botten sneller breken en Tess zat lange tijd thuis na twee opeenvolgende ongelukken. Ze maakten een survivalgids om de lastige quarantaine-periode vanwege het coronavirus thuis goed door te komen. ,,Als iemand weet hoe dat moet, dan zijn wij dat wel.’’