Volledig scherm
Piet Mondriaan, Meisjeskop, 1908-1910 © collectie Stedelijk Museum Alkmaar

Mysterie Mondriaan ontrafeld:
hij tekende viooljuf van Juliana

Het portret Meisjeskop blijkt niet een werk van Leo Gestel, maar van Piet Mondriaan. Conservator Marjan van Heteren van Stedelijk Museum Alkmaar ontdekte ook dat het de viooljuf van prinses Juliana is die wordt geportretteerd.

Het werk, al in het bezit van het museum sinds 1950, werd lange tijd toegeschreven aan Leo Gestel, een tijdgenoot en collega van Mondriaan. Het tweezijdig betekende blad werd gekocht bij het Amsterdamse veilinghuis Paul Brandt aan de Herengracht als ‘Levensgroot portret van een jong meisje, en face’ voor het bedrag van 23,50 gulden.

Toen het rond 2000 uit de lijst werd gehaald, bleek dat er op de achterkant een boerderij stond die paste in een serie van boerderijen van Mondriaan. Bovendien werden de letters PM ontdekt, vertelt conservator Marjan van Heteren van Stedelijk Museum Alkmaar. 

Ze ging vorig jaar op zoek naar de identiteit van de vrouw. Ze dook in verschillende brieven van de kunstenaar en trof een verwijzing naar dit portret aan in een brief aan een mevrouw De Longh. De conservator spoorde vervolgens familieleden van de vrouw op, kreeg foto’s van haar ‘en toen was het bingo’, vertelt ze. Het bleek Aletta de Iongh, ooit violiste van het Concertgebouworkest en het Residentie Orkest en ook nog eens de viooljuf van prinses Juliana.

Tentoonstelling

Rond de uitkomsten van het onderzoek van de conservator opent het Stedelijk Museum Alkmaar een kleine maar speciale tentoonstelling. Van Heteren vertelt over haar speurtocht in haar boek dat eind deze week verschijnt, Mysterie Mondriaan.

Bij de opening van de tentoonstelling zaterdag zal de zeventiende-eeuwse viool van prinses Juliana opnieuw worden bespeeld.