Mysterieuze massastranding van papegaaiduikers in Nederland en Schotland wekt ‘argwaan’
Er spoelen al een maand dode en verzwakte papegaaiduikers aan op de Nederlandse kust, en met name op de Waddeneilanden. Sinds begin december zijn al zo’n vijftig dode vogels gemeld. Onderzoekers tasten in het duister over de oorzaak van de massastranding, meldt het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).
Begin deze maand begon een opmerkelijke stranding van dode en verzwakte papegaaiduikers aan de Nederlandse kust. Na een paar dagen nam dat aantal af, maar vlak voor kerst spoelen er weer aan. Het NIOZ sluit uit dat de dieren slachtoffer zijn geworden van olievervuiling op zee, zoals eerder wel is voorgekomen.
Wat de oorzaak wel is, wordt onderzocht. Opvallend is dat ook in Schotland een grootschalige sterfte van de zeevogel gaande is. Daar zijn de afgelopen weken aan de noordoostelijke kust meer dan honderd dode papegaaiduikers aangespoeld.
,,Dit is een van de meest significante strandingen van papegaaiduikers die we in deze tijd van het jaar zien sinds we bijna 50 jaar geleden begonnen met het bestuderen van deze fascinerende zeevogels”, zei de Schotse zeevogel-ecoloog Francis Daunt onlangs in Britse media. ,,Veel mensen die de vogels hebben gevonden, zeggen dat ze uitgehongerd zijn. Dat suggereert dat er een probleem zou kunnen zijn in de voedselketen.”
In Nederland onderzoekt het NIOZ of de massastranding van bruinvissen in augustus van dit jaar en de vondst van veel dode zeekoeten in het najaar een relatie hebben met de dode papegaaiduikers. De dode dieren hebben gemeen dat ze in de centrale Noordzee rondzwommen. De zeekoeten en de papegaaiduikers zijn verhongerd, maar wat daarvan de oorzaak is, is ook nog onbekend.
Zwangere vrouwtjes
Onder de gestrande dieren zijn opvallend veel volwassen dieren (45 procent) en jongvolwassen dieren (43 procent) die afgelopen jaar zijn uitgevlogen. De dode bruinvissen waren vooral zwangere vrouwtjes, de dode zeekoeten waren vooral mannetjes en kuikens en onder de papegaaiduikers gaan vooral volwassen dieren dood.
,,Strandingen van zeevogels zijn op zich niets ongewoons‘’, zeggen de onderzoekers van het NIOZ. ,,Maar de reeks massale strandingen leidt tot argwaan en er worden autopsies uitgevoerd om een beter beeld te krijgen van de leeftijdssamenstelling, geslachtsverhouding en lichaamsconditie van de getroffen dieren.‘’
In augustus spoelden er elke dag tientallen dode bruinvissen aan op de Waddeneilanden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Justitie in beroep tegen vrijlating Theodoor V., verdacht van het doden van 20 coronapatiënten
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUM
Zeker 100.000 ouderen per jaar zijn slachtoffer van financiële uitbuiting: dit kun je doen
Wat als die ‘helpende’ vriend de pinpas van je moeder of vader voor zichzelf gebruikt? Wie ouder wordt en hulpbehoevend, kan makkelijk slachtoffer worden van financiële uitbuiting. Hoe herken je het en wat kun je ertegen doen? Laat de alarmbellen afgaan bij veel afgeronde pinbedragen op de bankrekening. Boodschappen doen eindigt zelden op een nul achter de komma. -
PREMIUM18
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Onderzoekers: ‘Massastranding bruinvissen kwam mogelijk door dodelijke bacterie’
In het onderzoek naar de doodsoorzaak van zo’n 190 bruinvissen die afgelopen zomer aanspoelden op de Waddeneilanden is een bacterie gevonden die tot bloedvergiftiging kan leiden bij walvisachtigen. Of en hoe dit in de grootschalige sterfte kon resulteren, blijft onduidelijk.
-
BBB houdt algemene ledenvergadering, maar wat daar gebeurt blijft vooralsnog schimmig
Deventer -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Aangespoelde spitssnuitdolfijnen zijn zogende moeders: ‘Kalveren zwemmen mogelijk nog rond’
De twee spitssnuitdolfijnen die deze week aanspoelden bij het strand van het Westlandse Ter Heijde waren zogende moeders. Hun kalveren zwemmen mogelijk nog alleen ergens rond in de zee, vermoedt een wetenschapper van de Universiteit Utrecht, die de dode dieren onderzocht.