Volledig scherm
Carla Versteege stuurde haar foto van de mistboog naar Weerplaza in. Zij spotte de boog bij Sassenheim. © Carla Versteege/Weerplaza

Mysterieuze witte regenboog boven Nederland gespot

Op verschillende plaatsen in Nederland werd vandaag een bijzondere ‘witte regenboog’ ofwel mistboog gezien. Raymond Klaassen van Weerplaza verklaart het fenomeen.

,,Een mistboog ontstaat op dezelfde manier als een regenboog. Het zonlicht valt op regendruppels in de lucht, waardoor het licht van de zon gebroken wordt en de kleurenreeks zichtbaar wordt. Dat geeft dus de regenboog kleur”, legt Klaassen uit. 

,,Bij een mistboog valt het zonlicht op mistdruppels. Die zijn veel kleiner dan regendruppels en bovendien zitten die veel dichter bij elkaar. De zonnestralen vallen wel uit elkaar op de druppeltjes, maar vallen - door de compactheid van de druppels - over elkaar heen, waardoor het als het ware uitgesmeerd wordt. Hierdoor is een mistboog veel witter dan een regenboog.”

Zeldzaam

De boog werd op verschillende plaatsen in Nederland gezien vandaag, onder meer in Lunteren, Winterswijk en Sassenheim. Het is een natuurverschijnsel dat niet heel vaak voorkomt in Nederland, weet de woordvoerder van Weerplaza.

Dinsdagnacht was er ook al een bijzonder natuurverschijnsel te aanschouwen. Bekijk hieronder hoe over de hele wereld de supersneeuwmaan te zien was: