Volledig scherm
Mede-oprichter van Air DnD Rob Lagendijk © Privéfoto

Na AirBnB nu AirDnD: thuis eten bij een hobbykok

Na AirBnB voor een slaapplek in andermans huis en Uber voor een rit op andermans achterbank, is de 'deeleconomie' in Nederland gisteren uitgebreid met AirDnD.nl, voluit Air Drink and Dine. Een platform waarop ijverige amateurkoks hun diensten aan een groter publiek aanbieden. Eetliefhebbers kunnen op de site een high tea of diner bij één van de 520 aangemelde hobbychefs thuis boeken. Voor een paar tientjes eet je hoog in de Rotterdamse skyline of in een villa in Almere.

Niet iedereen is daar blij mee. Horecaondernemers vrezen de officieuze concurrentie met veel lagere vaste lasten en betwijfelen of in deze thuisrestaurants dezelfde regels op het gebied van hygiëne, opleiding, brandveiligheid en aansprakelijkheid gelden als in dat van hen.

Veilige spelregels
Koninklijke Horeca Nederland is kritisch over het nieuwe platform. ,,Dat de deeleconomie dit soort initiatieven voortbrengt, snappen we. Maar we hebben spelregels afgesproken om te zorgen dat horecazaken veilig en smakelijk zijn,'' zegt woordvoerder Joris Prinssen. ,,Diezelfde regels moeten ook gelden voor thuiskoks die zijn aangemeld bij dit platform. Die hobbyisten moeten bijvoorbeeld ook gewoon belastingen over deze inkomsten gaan betalen.''

Mede-oprichter Rob Lagendijk is het niet eens met die kritiek. ,,Een restaurant is 5, 6 dagen per week professioneel bezig met geld verdienen. Bij AirDndD gaat het om hobbychefs en een hobby oefen je een keer per week uit.''

De vraagtekens bij de kwaliteit van de op AirDnD aangekondigde paella van Manuel of de Vietnamese gehaktballen van Kirsten zijn volgens de oprichters van de site onnodig. Aan de honderden online aangeboden eettafels kan een gast volgens de oprichters rekenen op hoge kwaliteit, doordat de hobbychefs 'nauwkeurig worden geselecteerd'. Volgens mede-oprichter Lagendijk bestaat die screening uit een fotograaf die 'een selectie van pareltjes uit het aanbod van chefs' bezoekt en dan een hapje mee-eet. ,,En de gasten geven achteraf reviews aan de hobbykoks.''

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit benadrukt dat thuiskoks aan dezelfde hygiëneregels moeten voldoen als chefkoks van restaurants. ,,Deze kleinschalige activiteiten zijn voor ons weinig inzichtelijk, maar als gebruikers voedselvergiftiging oplopen moeten ze dat melden.''