Na geldsmijtrel opnieuw malversaties met politiegelden aan het licht
Tenminste twee bestuurders van politievakbond ANPV worden strafrechtelijk vervolgd vanwege gesjoemel met politiegelden, belangenverstrengeling en onjuiste declaraties. Oud-voorzitter Geert P. geldt als één van de verdachten.
De bestuursleden van de ANPV worden ervan beticht subsidies in eigen zak te hebben gestoken. Zij zouden jarenlang hun politiesalaris hebben gespekt door hoge onkostenvergoedingen in rekening te brengen. Volgens bronnen gaat het in totaal om ‘tenminste tienduizenden euro’s’.
Het Openbaar Ministerie in Den Haag zegt tegen deze krant vervolging in te stellen. Na de geldsmijtrel rond OR-voorzitter Frank Giltay en de kaartjesrel rond commissaris Ad Smit zijn de malversaties een nieuwe klap voor het imago van de politie.
Witwassen
De kwestie werd vorig jaar aangekaart door kaderleden van de ANPV. Omdat de verdachten bij de politie werkzaam zijn, is het onderzoek in handen van de Rijksrecherche. Eén van hen is de prominente vakbondsvoorzitter Geert P., die vorig jaar vanwege gezondheidsklachten terugtrad. P., die deze krant niet te woord wil staan, wordt volgens bronnen verdacht van witwassen, fraude en valsheid in geschrifte.
Bestuursleden van de ANPV zouden volgens meerdere bronnen misbruik hebben gemaakt van geld van de SAOP. Dat is een potje van zowel werkgevers als werknemers om de arbeidsmarkt en scholing van politiemensen te verbeteren. Door bijvoorbeeld absurd hoge kilometervergoedingen te rekenen, zouden de ANPV’ers verkapt hun inkomsten hebben opgekrikt.
'Slager die eigen vlees keurt'
Daarnaast is onderzoek gedaan naar mogelijke belangenverstrengeling van Geert P.. De voormalige bondsvoorzitter is psycholoog en nam deel in een politiecommissie die beoordeelt of agenten recht hebben op vergoedingen vanwege een post traumatische stress stoornis (PTSS). Daarnaast zou hij betrokken zijn geweest bij een bedrijf dat agenten begeleidt bij het doen van claims tegen de politie vanwege beroepsziektes als PTSS. ,,Een slager die zijn eigen vlees keurt”, vat een betrokkene het samen.
De kwestie rond P. en consorten ligt extreem gevoelig. Korpschef Erik Akerboom van de politie zit met de affaire in zijn maag. Zo lang als er onderzoeken lopen, wil hij geen uitspraken doen. Wel meldt de korpsleiding dat er naast het strafrechtelijk onderzoek een ‘oriënterend onderzoek’ is gestart, om te kijken of de verdachten ‘interne politieregels hebben overtreden’.
Crisis
Waarnemend voorzitter Hans Schoones van de ANPV zegt geen inhoudelijke mededelingen te kunnen doen. ,,Ik weet niet wat er exact onderzocht is en wat de conclusies van de Rijksrecherche zijn.” Schoones, die geen verdachte zegt te zijn, spreekt van een vervelende zaak. ,,Ik hoop dat snel helder wordt wat uit het onderzoek komt.”
Geert P. gaf sinds eind 2013 leiding aan de ANPV, qua grootte de derde politievakbond, maar wel een bond met invloed. P. maakte zich in de media altijd sterk voor agenten die door hun werk PTSS hebben opgelopen. Sinds half december is P. met ziekteverlof en heeft hij zijn voorzitterschap neergelegd.
Binnen de ANPV is sprake van een stevige crisis. Verschillende kaderleden en leden zijn recent vertrokken of overgestapt naar een andere bond. Vorige maand verstuurde de bond nog een mail waarin gesproken werd over ‘geruchten’ dat de partijkas uitgeput zou zijn. Die geruchten werden tegengesproken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUM
Brief over bezuiniging op eten in bejaardenhuis was een fout: ‘Had nooit verstuurd mogen worden’
De brief met aangekondigde bezuinigingen op het eten bij het Delftse verzorgingshuis Die Buytenweye had niet zo verstuurd moeten worden, meldt zorgverlener Pieter van Foreest. Oudere bewoners kregen te horen dat maaltijden voortaan precies worden afgewogen om kosten te besparen. ‘Het spijt ons’, schrijft de zorgorganisatie in een nieuwe brief. -
PREMIUMimmuuntherapie
Internist Blank boekt succes op de weg naar een kankervrij leven: ‘Al 1500 mensen gered’
Het lukt steeds vaker om kankerpatiënten te redden met immuuntherapie. En dit is pas het begin, voorspelt internist Christian Blank, die zijn levenswerk maakte van de therapie die snel terrein wint. -
reacties met video
Politiek trekt zich kloof tussen stad en platteland aan: ‘Er is veel meer dat ons verbindt dan ons scheidt’
Het kabinet wil ‘alles op alles’ zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de (Rand)stad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal. Daarmee reageert ze op het onderzoek van deze krant en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst, waaruit blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders die gevoelsmatige afstand ervaart.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Veel meer drugs tussen de post gevonden: douane onderschepte 27.000 brieven
De douane onderschepte vorig jaar meer drugs in uitgaande briefpost in vergelijking met 2021. Het afgelopen jaar werd 27.000 keer drugs ontdekt tussen de post, tegen 15.500 keer in 2021. Het meest werd xtc en grondstof MDMA onderschept. De drugs waren vooral onderweg naar de Verenigde Staten en Australië. -
Hoeveel mag een bank van ons weten om witwassen te bestrijden? Kamer twijfelt
Een nieuwe wet om het witwassen van crimineel geld tegen te gaan, zorgt voor kopzorgen in de Tweede Kamer. Er is vrees dat de privacy van onschuldige burgers in de knel komt.