Volledig scherm
Een mug. © ANP

Na het weekend komen de muggen

Het blijft warm en het heeft eindelijk geregend. Ideale omstandigheden voor de mug. De muggenradar van de Wageningen Universiteit en Buienradar kondigt dan ook meer overlast aan na het weekend. 

Tot nu toe valt het nog mee. ,,Komt door een droog voorjaar’’, vertelt muggenonderzoeker Arnold van Vliet. ,,Broedplaatsen drogen op. Vooral in stedelijk gebied waar veel bakjes, goten en gieters zijn, nestelen muggen graag in stilstaand water. Met dit warme weer vliegen ze wel, maar broeden ze minder goed.’’

Minder eitjes, dus minder muggen. Nu er regen is gevallen en 
de muggenradar meer overlast verwacht, is het zaak je te wapenen tegen de steekdieren.

Acht dingen die je moet weten over de mug:

Volledig scherm
© ANP

1. Muggen zijn nachtdieren. Muggen zijn overdag nauwelijks actief en gaan pas als de schemering in zet op jacht. 

2. Muggen steken niet, maar bijten. De beesten hebben een zogeheten zuigsnuit, waarmee ze bloed kunnen opzuigen. Insecten die steken hebben een angel, meestal aan de andere kant van het lijf. Opvallend genoeg heten de muggen die kunnen bijten allemaal 'steekmug'. De 'bijtmug' bestaat niet.

3. Mannetjes bijten niet; alleen de vrouwtjes vinden ons bloed lekker. Zij gebruiken het vooral voor het voeden van hun vrucht. Daar zijn die mannetjes weer goed voor. Die vliegen met z'n allen bij elkaar, je weet wel, zo'n wolk van beestjes die je soms ziet. Vrouwtjes vliegen door zo'n wolk en komen er bevrucht weer uit. 

4. In Nederland komen 40 soorten muggen voor. De meeste daarvan zijn nou net die vervelende steekmuggen. In de hele wereld bestaan trouwens duizenden soorten steekmuggen, waarvan de malariamug en de tijgermug de meest bekende zijn.

5. De malariamug komt ook in Nederland voor. En niet te zuinig: ongeveer 7 procent van de muggen in Nederland, is de malariamug. Gelukkig draagt de malariamug in ons land de ziekte niet bij zich, verzekeren muggenonderzoekers van de Wageningen Universiteit ons. Het is slechts de soort mug, die vernoemd is naar de ziekte die zij kan verspreiden. 

6. Muggen komen vooral op geur af, op de geur van mensen als je pech hebt. Het ligt een beetje aan de soort, maar de muggen waar wij het meeste last van hebben zijn gek op zoogdieren. Die ruiken ze, identificeren ze als prooi en trekken dan ten strijde. Het ene zoogdier vinden ze lekkerder ruiken dan het andere, dus het klopt: de één wordt (veel) meer gebeten dan de ander.

7. De meeste overlast is onze eigen schuld, want de vrouwtjes leggen hun eitjes in water. En dan het liefst in stilstaand water zonder vijanden. Denk aan dakgoten, putjes, gieters, plantenbakken, schaaltjes en bakjes die we op en om onze huizen hebben. Gooi deze dus zo vaak mogelijk leeg en maak ze schoon, is de tip van de Wageningse onderzoekers. Vooral als het warm blijft, dan broeden muggen extra snel.

8. Gebruik horren en klamboe's, en laat die citroenkaars maar in de winkel staan. Dat gedoe met geurtjes is een doekje voor het bloeden. Eenmaal binnen ruikt een hongerige vrouwtjesmug je toch wel. Horren voor ramen en deuren hebben meer zin.

Volledig scherm
De muggenradar van de Wageningen Universiteit en Buienradar voorspelt maandag meer overlast. © Buienradar.nl

Meld muggenoverlast
De Wageningen Universiteit voorspelt muggenoverlast met behulp van ervaring, onderzoek en weersverwachting. De mate van overlast in Nederland houden ze bij dankzij meldingen van mensen. Op die manier willen de onderzoekers een beeld krijgen van muggenoverlast in verschillende streken, periodes en weertypen. Op die manier wordt de muggenradar steeds beter. Overlast melden kan hier.

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (41%)
  • Patat (59%)
43382 stemmen