Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Na hitte nu code geel: kans op hagel en windstoten

UpdateDe uitzonderlijke warmte maakt vandaag plaats voor regen- en onweersbuien, met kans op hagel en windstoten. Het KNMI waarschuwt daarvoor. 

KNMI on Twitter

Verwachting vandaag en morgen: Warm,van het zuidwesten uit (onweers-)buien en verkoeling. Vanmiddag bij #onweersbuien kans op #hagel en #windstoten. Zondag perioden met zon. https://t.co/5HNtg7giG3

Vanaf vanmiddag geldt daarom code geel, wat wil zeggen dat het volgens het weerinstituut ,,raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is''.

Vanuit het westen stroomt koelere lucht het land binnen. De hittegolf is daarmee definitief ten einde. In korte tijd kan veel regen vallen, verwacht het KNMI. 

De temperatuur daalt tot 23 à 26 graden, met hooguit in het noordoosten nog uitschieters tot 30 graden.

'Geen regendans'

,,Ga niet naar buiten om een regendans te doen, want er kan onweer bij zitten en dat is gevaarlijk", zei meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza gisteren al. ,, Wat ik wel adviseer: laat het huis lekker afkoelen door de boel open te zetten. Het kan, zeker in de kustprovincies, stevig gaan waaien. Bovendien draait de wind van oost naar zuidwest, wat de aanvoer van koelere lucht betekent.'' Na de hete nachten leent de nacht van zaterdag op zondag zich ook uitstekend om af te koelen. ,,Het kan wel 8 tot 10 graden koeler zijn dan het vannacht wordt.''

Vanwege de hitte was tot van ochtend nog code oranje van kracht. Die waarschuwing voor ,,extreem weer'' heeft het KNMI in de loop van de ochtend beëindigd.

Het frissere weer is maar van korte duur. Morgen klimt het kwik alweer boven de 25 graden, en de rest van de week zal de temperatuur schommelen tussen de 25 en 30 graden. ,,De dramatische hitte van nu is dan wel voorbij'', aldus weerman.  Klaassen.

Ook hitteplan terug de la in
Het Nationaal Hitteplan kan weer worden opgeborgen nu koelere lucht het land binnenstroomt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet vandaag weten dat het plan niet meer van kracht is.

Het hitteplan is eigenlijk meer een waarschuwing voor de gevolgen van extreem hoge temperaturen en een oproep om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en chronisch zieken. Het RIVM geeft verder tips als: drink voldoende, smeer zonnebrandcrème en beperk lichamelijke inspanning in de middag.

Lees hier het liveblog van gisteren terug. Het landelijk warmterecord werd niet gehaald, maar Nederland lag op apegapen.