Na IJsselmeerziekenhuizen nu ook Slotervaartziekenhuis failliet verklaard

videoDe rechtbank Amsterdam heeft vanmiddag ook het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam failliet verklaard. Vanmorgen besloot de rechtbank Midden-Nederland al om de MC IJsselmeerziekenhuizen failliet te verklaren. Ingewijden spreken van ‘chaos’ in de betrokken ziekenhuizen, alle onderdeel van de MC-groep.

In de wandelgangen van het Slotervaart werd vanmorgen al gespeculeerd over een hele snelle sluiting van het complete ziekenhuis, bijna 44 jaar na de opening eind 1975. Het voornemen van MC Slotervaart om het ziekenhuis de komende tijd ‘gewoon’ open te houden, bleek praktisch al niet haalbaar. 

Het Amsterdamse ziekenhuis moet voor morgenmiddag 15.00 uur leeg zijn, meldt Het Parool. ,,De opvang van patiënten is gegarandeerd door de zorgverzekeraars en de omliggende ziekenhuizen’', aldus het ziekenhuis. Volgens MC Slotervaart stellen zorgverzekeraars, onder leiding van Zilveren Kruis, geld beschikbaar voor een ‘voortvarende en gecontroleerde afbouw van de zorg'.

De patiënten die op dit moment nog in het ziekenhuis liggen (zo'n 50 personen) worden de komende dagen naar een ander ziekenhuis overgeplaatst. Ook de poliklinische patiënten worden de komende periode aan een ander ziekenhuis overgedragen.

De MC-groep, met naast Amsterdam ook vestigingen in Lelystad, Emmeloord, Urk en Dronten, vroeg eerder deze week al uitstel van betaling aan omdat de zorgverzekeraars de financiering hadden stopgezet. Zij hadden geen vertrouwen meer in een gezonde financiële toekomst. Het personeel van het Slotervaartziekenhuis wordt vanmiddag extra bijgepraat over het faillissement.

Inhuurkosten

De ziekenhuizen zijn in de financiële problemen gekomen door met name hoge inhuurkosten van personeel vanwege grote krapte op de arbeidsmarkt. Scenario’s waarbij de ziekenhuizen de zorgkosten fors naar beneden brengen en nieuwe vormen van samenwerking ontwikkelen, zijn door de zorgverzekeraars afgekeurd, aldus de MC Groep, waartoe de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaart behoren.

Eerder gaf het ziekenhuis al aan in ieder geval open te blijven om de patiëntenzorg te kunnen overdragen. In de MC IJsselmeerziekenhuizen liggen momenteel nog zo’n 200 patiënten. Die moeten nu op termijn elders heen. Alternatieven zijn Zwolle, Almere en Harderwijk. Het betekent in ieder geval dat patiënten en familie een flink eind extra moeten reizen. Het is onzeker of het personeel het salaris over de maand oktober krijgt uitbetaald.

Praktisch niet haalbaar

Quote

Het is echt chaos.

Ingewijde

MC Slotervaart maakte gisteravond bekend dat er geen nieuwe patiënten meer worden opgenomen. Toeleveranciers laten het afweten, operatiekamers zijn dicht en freelancers komen niet opdagen.

,,Mensen halen hun kantoren leeg”, meldt een anonieme medewerker. ,,Busjes met werklieden reden gisteren af en aan om hun spullen op te halen. De apotheek gaat zijn voorraad op nul zetten.” Een andere ingewijde meldt: ,,Het is echt chaos. Alle poliklinische patiënten worden afgebeld. De meeste klinische patiënten moeten morgen zijn overgeplaatst of met ontslag.”

Voldoende capaciteit

De ziekenhuizen in de regio Amsterdam hebben naar verwachting voldoende capaciteit om de patiëntenzorg van het MC Slotervaart over te nemen. ,,Binnen het netwerk in de regio Amsterdam zou het moeten lukken’', zegt een woordvoerder van het VUmc in Amsterdam.

Volgens hem hebben de ziekenhuizen in de regio, de bewindvoerder van het Slotervaartziekenhuis en zorgverzekeraar Zilveren Kruis gisteravond een ‘constructief gesprek’ gevoerd over het garanderen van zorg en patiëntveiligheid. Daar waren onder meer het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG), het AMC, het UMC en het ziekenhuis in Amstelveen bij aanwezig. In het MC Slotervaart liggen nu nog ongeveer tachtig patiënten. 

Het Zilveren Kruis bevestigt de gemaakte afspraken met ziekenhuizen. ,,De betrokken partijen hebben de handen ineen geslagen voor de opvang van de patiënten van MC Slotervaart. Alle partijen voelen het maatschappelijk belang om te zorgen dat de patiënten uit Amsterdam, Amstelveen en Zaandam de zorg krijgen die zij nodig hebben.’’

Volgens de zorgverzekeraar is de spoedzorg ,,op geen enkele wijze in gevaar’’, ondanks dat de spoedeisende hulp van het MC Slotervaart inmiddels dicht is. ,,De overige zes spoedzorglocaties in Amsterdam kunnen deze extra zorg goed leveren en zijn hierop voorbereid.’’

Overname

Er lonkt overigens een overname voor de noodlijdende IJsselmeerziekenhuizen. Er is een serieuze partij die dit overweegt. Dat zegt de voorzitter van de cliëntenraad, Cees de Bruin, tegen Omroep Flevoland. Onbekend is welke partij geïnteresseerd is in de overname van de ziekenhuizen.

De hoofdingang van het Slotervaartziekenhuis.
Volledig scherm
De hoofdingang van het Slotervaartziekenhuis. © ANP

Burgemeester Ina Adema van Lelystad verwacht dat er vandaag of morgen meer duidelijkheid komt over overnamegesprekken over het ziekenhuis in haar gemeente. Dat zei ze op Radio1. Ze zou overname en dus een doorstart zeer toejuichen, omdat er dan tenminste weer perspectief is.

  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.