Na instorten dak stadion: ‘Constructies grote gebouwen moeten vaker gecheckt worden’
VideoDoor een scheur in een slecht gemaakte lasverbinding stortte het dak van het AZ-stadion in Alkmaar in. Dit concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van het incident in 2019. De staalconstructie is nooit grondig geïnspecteerd tijdens gebruik. Volgens de OVV is het gevaar landelijk: ‘Er is te weinig zicht op de veiligheid van gebouwen wanneer ze eenmaal in gebruik zijn’.
Delen per e-mail
De Onderzoeksraad voor Veiligheid brengt vandaag de bevindingen in het onderzoek naar het gedeeltelijke instorten van het dak van het stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar. Dat gebeurde augustus vorig jaar tijdens een zware storm. Er was op dat moment niemand aanwezig.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
60 incidenten in 20 jaar
Het Alkmaarse stadiondak voldeed bij de oplevering in 2006 al niet aan de eisen en binnen een paar jaar ontstond een scheur in een lasverbinding. Dat werd niet ontdekt omdat de constructie nooit werd gecontroleerd. Dertien jaar lang zaten duizenden toeschouwers onder het verzwakte dak.
De OVV adviseert om voor grote publieke gebouwen een controle van constructie verplicht stellen. Uit onderzoek blijkt dat het incident bij AZ niet op zichzelf staat. Na inventarisatie van de afgelopen twintig jaar kwamen er bij ruim zestig gebouwen ernstige gebreken aan het licht.
Nauwelijks controle
De Raad onderzocht al eerder voorvallen in de bouw, zoals de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport (2017), het ingestorte dak van de Grolsch Veste in Enschede (2011) en de ingestorte betonvloer van de B-tower in Rotterdam (2010).
Na het onderzoek naar de instorting van de parkeergarage in Eindhoven heeft de bouwsector een actieplan opgesteld om de controle van de constructieve veiligheid van gebouwen te verbeteren. ‘De sector wil de veiligheid beter controleren, maar wanneer een gebouw eenmaal in gebruik is, vindt deze nauwelijks plaats’, aldus de raad.
Lasverbindingen waren zwak
Uit de eerste bevindingen van de OVV - kort na het incident - was al gebleken dat de lasverbindingen van het 13 jaar oude dak waren bezweken. Op andere plekken waren breuken en verdachte plekken gevonden, waardoor het risico bestaat dat het dak ook daar nog naar beneden komt.
Volgens de OVV waren de lasverbindingen minder sterk uitgevoerd dan vooraf berekend. ‘Zo waren de lassen dunner dan het ontwerp voorschreef. En er zijn lasfouten gemaakt.’
Roestvorming
In een van de lasverbindingen ontstond al kort na de bouw een scheur. Samen met zware roestvorming werd de scheur steeds groter. ‘De gebreken werden niet ontdekt omdat er geen controle plaatsvond’, aldus de raad.
,,Gegeven het opvallend grote aantal incidenten is een verplichte terugkerende keuring van grote gebouwen wel nodig”, vindt OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem.
Herbouw
Inmiddels is de voetbalclub bezig met de herbouw. De eerste paal van het nieuwe dak van het stadion werd afgelopen juli de grond ingeslagen. Wanneer de bouw gereed moet zijn, is niet duidelijk. De kosten van de nieuwbouw worden geschat op ruim 20 miljoen euro.
In een afgelopen april gepresenteerd onderzoek van Royal HaskoningDHV, staat te lezen dat de constructie waarschijnlijk, kort na de opening van het stadion in 2006, al verzwakt was door een storm. ‘Het was wachten totdat het dak van het stadion van AZ zou instorten’, was de conclusie.
Bekijk hier onze populaire sportvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onderzoeksraad presenteert rapport instorten dak AZ-stadion
De Onderzoeksraad voor Veiligheid komt woensdag met de bevindingen in het onderzoek naar het gedeeltelijke instorten van het dak van het stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar. Dat gebeurde augustus vorig jaar tijdens een zware storm. Er was op dat moment niemand aanwezig in het AFAS Stadion. -
Politie houdt Efteling in de gaten na dreiging met rellen
De politie en beveiliging houdt vandaag de Efteling extra goed in de gaten nadat er werd gedreigd met rellen. -
PREMIUMTuinvogeltelling
Tuinvogeltelling op komst: zo lok je ook de schuwe vogels
Tienduizenden liefhebbers verschansen zich komend weekend achter de geraniums voor de Nationale Tuinvogeltelling. Hanne Tersmette van Vogelbescherming Nederland weet welke vogels je met welk voer lokt. -
Arbeidsongeschikt door domme actie, moet de werkgever dan doorbetalen?
Stel, je raakt in je vrije tijd gewond door een domme actie - zoals het afsteken van illegaal vuurwerk - en kunt daardoor niet werken of raakt zelfs arbeidsongeschikt. Kan een werkgever dan weigeren je loon door te betalen? Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis legt uit hoe het zit. -
PREMIUM
Wanhoop? Niet nodig: er is óók goed vaccinnieuws
Zeker, ons vaccinprogramma loopt ver achter en met AstraZeneca gaat veel mis. Maar er is óók goed nieuws over de coronavaccins. Heel goed nieuws zelfs. Drie redenen waarom er steeds meer licht aan het einde van de tunnel is.
-
PREMIUMDagboek van dakdrama
Eindelijk einde aan soap die AZ maanden in de greep hield
Als alles volgens plan verloopt geeft de gemeente Alkmaar vandaag toestemming om AZ-Ajax in Alkmaar te spelen in het AFAS-stadion. Dat zou het eindpunt markeren in een soap die AZ maandenlang in de greep hield. -
PREMIUM
Overheid mikt op 1,7 miljoen laadpalen in 2030: beleggers zien gouden kansen
Nergens ter wereld is zo gemakkelijk een laadpaal te vinden als in Nederland. Elektrisch rijden is hot. De beurskoersen van bedrijven in de laadpaalbranche schieten door het dak. -
Verkiezingen kunnen doorgaan: in tenten en ‘drive-throughs’
De Tweede Kamerverkiezingen in maart kunnen gewoon doorgaan. Dat meldt minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken). De meeste gemeenten hebben geschikte stemlocaties gevonden. Zo kan er in tenten en in speciale ‘drive-throughs’ voor auto’s worden gestemd.