Bij de Koperwerf in Den Haag, waar taakgestraften klussen aan meubels, is onvoldoende onderzoek gedaan naar de gemelde misstanden, geeft Reclassering Nederland nu toe.
Volledig scherm
Bij de Koperwerf in Den Haag, waar taakgestraften klussen aan meubels, is onvoldoende onderzoek gedaan naar de gemelde misstanden, geeft Reclassering Nederland nu toe. © Harry Verkuylen

Na jaren strijd toch erkenning voor klokkenluiders Reclassering Nederland

Drie ontslagen klokkenluiders van Reclassering Nederland hebben na jaren strijd eindelijk erkenning gekregen. Reclassering gaf onlangs toe dat de klokkenluiders te goeder trouw misstanden hebben gemeld en heeft ze een onbekende schadevergoeding aangeboden.

De klokkenluiders waren werkzaam als werkmeester bij reclassering in Den Haag. In die functie begeleidden ze veroordeelden met een taakstraf. In 2010 deden de werkmeesters melding van misstanden. Zo werd er volgens hen gesjoemeld met de uitvoering van taakstraffen. Veroordeelden konden tijdens hun taakstraf klussen aan meubels voor eigen gebruik. Ook zou er tegen de regels in contant zijn gehandeld in die steigerhouten meubels.

Halfbakken onderzoek

Verschillende interne onderzoeken gaven de werkmeesters geen gelijk. Vanwege verstoorde arbeidsverhoudingen werden ze alle drie ontslagen. Volgens de werkmeesters was er echter halfbakken onderzoek gedaan. Ze startten juridische procedures en riepen de hulp in van de Expertgroep Klokkenluiders. Ook deze krant deed onderzoek naar de vermeende misstanden.

Na jaren van strijd en verschillende juridische procedures hebben de klokkenluiders onlangs dan toch erkenning gekregen. Reclassering Nederland geeft toe dat de meldingen over misstanden te goeder trouw zijn gedaan en dat de interne onderzoeken die destijds zijn gedaan niet toereikend waren.

De klokkenluiders hebben afgesproken niet over de inhoud van de deal met reclassering te spreken. Eén van hen, Anthony Jacobi, zegt blij te zijn met de erkenning van de gedane meldingen. ,,Na tien jaar strijd kan het boek eindelijk dicht.”