Volledig scherm
© anp

Na kouderecord is einde lange winter in zicht

UpdateAfgelopen nacht was erg koud. Vooral in Noord-Brabant liet de winter zich nog een keer gelden. Vlak boven de zandgronden rond vliegbasis Volkel daalde het kwik tot -10,7 graden, meldt Weerplaza.

Volledig scherm
Er kon deze koude winter volop worden geschaatst op natuurijs. © ANP
Volledig scherm
© ANP

Volgens het weerbureau zijn bij minimaal 15 verschillende meetstations records gebroken sinds daar in de jaren '50 met metingen is begonnen. Dat gebeurde in delen van Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. De temperatuur varieerde van -5 tot ruim -10.

Opvallend zijn de grote verschillen. Vanwege laaghangende bewolking daalde de temperatuur op Schiphol bijvoorbeeld niet eens tot onder het vriespunt.  

Einde
De zeer koude nacht luidt het einde in van de lange winter. Komende nacht kan het nog licht vriezen, maar daarna is de vorst voorlopig voorbij. Vandaag wordt het 6 tot 9 graden. In het uiterste zuiden en op de Waddeneilanden schijnt de zon vanochtend al flink. In de rest van het land is het eerst nog bewolkt en soms mistig. De mist en wolken lossen geleidelijk op zodat vanmiddag vrijwel overal de zon schijnt. Bij weinig wind is dan sprake van aangenaam voorjaarsweer, aldus de meteorologen van Weerplaza.

De temperaturen gaan niet alleen in de nacht omhoog, ook 's middags wordt het zachter. Steeds vaker haalt de temperatuur de 10 graden en met wat geluk wordt het volgend weekend 15 graden. De hogere temperaturen gaan wel samen met wisselvallig weer. Het KNMI is wat voorzichtiger en verwacht op zaterdag 13 april zo'n 13 graden en 60 procent kans op neerslag.