Na najaarspiek stokt daling coronavirus: aantal infecties bij tieners stijgt
RIVM-CIJFERSHet coronavirus blijft steken op een stabiel hoog niveau. De afgelopen week kwamen er 36.931 nieuwe besmettingen bij, een kleine 800 minder dan de week ervoor. Het reproductiegetal ligt net boven de één, versoepelingen raken verder uit het zicht. ‘We dalen wel, maar niet genoeg’.
Delen per e-mail
Het RIVM publiceerde zojuist het weekrapport. Vorige week werd al afscheid genomen van de snelle daling. De reproductiefactor ligt naar schatting weer net boven de één, dat betekent dat ieder besmet persoon gemiddeld één ander aansteekt. ,,We dalen, maar niet genoeg”, zegt een woordvoerder van het RIVM in een toelichting.
Het virus verspreidt zich wel veel minder snel dan tijdens de najaarspiek eind oktober (met toen 67.000 infecties per week), maar voor extra versoepelingen is een verdere daling nodig, vinden het OMT en het kabinet. Overigens noteerde het RIVM een fors lagere dagkoers, met nu 3979 infecties erbij (was +5200 maandag).
Alleen bij tieners een stijging
In alle leeftijdscategorieën daalt het aantal besmettingen (soms minimaal), behalve bij tieners: daar neemt het aantal infecties toe. Afgelopen week turfde het RIVM 370 infecties per 100.000 inwoners in de leeftijdscategorie 13 tot 17, dat lag de twee weken daarvoor nog op 285.
Eerder wezen experts al op de risico's van corona bij pubers, het OMT suggereert ook een langere kerstvakantie om het aantal besmettingen onder kinderen terug te dringen.
Lichtpuntje: hoewel het aantal afgenomen tests steeg (van 226.000) naar 251.690 bleek 12 procent positief, een lager percentage dan een week eerder (13,8 procent). De GGD’en draaien samen nu ongeveer 35.000 tests per dag, maar volgens een woordvoerder is er ruimte voor 60.0000: ,,Mensen denken dat ze lang moeten wachten en overwegen misschien geen test te vragen, maar we nemen ruim minder tests af dan we aankunnen.”
De situatie in de ziekenhuizen is ondertussen ook iets minder nijpend: afgelopen week telde het RIVM bijna 1500 nieuwe opnames, ongeveer 200 minder dan een week eerder. ,,Maar de druk op de zorg blijft hoog”, zegt het RIVM. Het aantal sterfgevallen lag op 422, vorige week was dat nog 479.
Versoepelingen
Nederland telt nu dagelijks nog zo’n 30 besmettingen per 100.000 inwoners, dat is ver boven de signaalwaarde van 7 per 100.000. Met meer dan 200 infecties per 100.000 inwoners per week zit Nederland nog altijd in de fase ‘ernstig’. Pas als dat weekcijfer onder de 150 zakt, gaan we terug naar een niveautje lager, de fase ‘zorgelijk'. Daarvoor zou het dagelijkse aantal besmettingen lager moeten zijn dan 20 per 100.000 inwoners.
Versoepelingen zijn daarom niet snel te verwachten. Het OMT waarschuwde eerder deze week al dat er richting de feestdagen met deze grote aantallen infecties waarschijnlijk geen lossere regels mogelijk zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Lezersreacties Drummen, bordspellen, borduren: zo blijven jullie bezig tijdens de avondklok
In zijn column van afgelopen donderdag vroeg Frank Poorthuis naar tips om de komende weken draaglijk te houden. Hieronder een selectie van de inzendingen. -
PREMIUM
KPN: ‘Deze maand zijn alle thuiswerkrecords verbroken’
Niet eerder zaten er meer werknemers op online vergaderplatforms als Teams, Meet en Zoom dan sinds het begin van de tweede lockdown. De eerste weken van januari zijn alle thuiswerkrecords verbroken, ziet telecombedrijf KPN aan het internetverkeer. Bij concurrent VodafoneZiggo is hetzelfde beeld waarneembaar. -
PREMIUM
PvdA Is Ploumen de nieuwe verlosser? Dit zijn haar kansen
Lukt het Lilianne Ploumen om voor de Partij van de Arbeid een goede verkiezingsuitslag te behalen? Zij heeft slechts zeven weken om op de radar te komen bij het grote publiek. ,,Ploumen is geen stemmenkanon.’’ -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
Max had een tekort aan testosteron: ‘Mijn jaren als zombie vlogen voorbij’
Elke keer als journalist Max Moszkowicz (41) in de spiegel keek, zag hij een vermoeide, vadsige man. Om de confrontatie met zichzelf aan te kunnen, leefde hij lange tijd in een roes van alcohol. Tot hij besloot: dat moet anders.
-
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
VIDEO Geen grote uitbraak in Lansingerland: is de Britse variant tóch niet zo besmettelijk?
De aanwezigheid van een groot cluster van de Britse variant op een basisschool in Bergschenhoek heeft niet geleid tot een grote uitbraak in de gemeente Lansingerland. Wat zegt dat precies? -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien.