Na ramp attractie in Ohio blijven de drie Afterburners in Nederland dicht

VideoDe kermisattractie Fire Ball waarmee in de Verenigde Staten een dodelijk ongeluk is gebeurd, is gemaakt door het Nederlandse bedrijf KMG. Het bedrijf roept alle exploitanten van soortgelijke attracties op om niet te draaien tot duidelijk is wat er is gebeurd.

Precies dezelfde attractie staat op dit moment onder de naam Chaos op de Tilburgse kermis. Volgens de Nederlandse Kermisbond (NKB) is de Chaos veilig. ,,Maar de exploitant geeft gehoor aan de oproep van de fabrikant. De Chaos blijft dicht tot duidelijk is wat er in Ohio is gebeurd,'' zegt Jan Boots van de NKB.

Attractiepark Drievliet heeft de niet-mobiele versie van de attractie en besloot vanochtend om de attractie dicht te houden. ,,Tot duidelijk is wat er aan de hand was,'' zegt Jos Faaij van Drievliet. Volgens hem is de attractie populair en zeer betrouwbaar. 

Projectleider Albert Kroon van KMG is aangedaan door de beelden uit het Amerikaanse Ohio waarop te zien is hoe een 18-jarige man om het leven komt en zeven anderen gewond raken. Ze tonen hoe een van de bakken in volle vaart losschiet en op de grond klapt. Uit een andere bak tuimelen mensen. Volgens Kroon gebeurde dat met een snelheid van 80 kilometer per uur.

Volledig scherm
De Fire Ball in Ohio. © AP

Slingerarm

KMG levert wereldwijd kermisattracties. De Fire Ball op de Ohio State Fair wordt door KMG verkocht als de Afterburner. Het toestel heeft een slingerarm met daaraan ronddraaiend bakjes met mensen. Er gaan 24 mensen per ritje in de Afterburner. Het spectaculaire apparaat, dat 1 miljoen euro kost, tilt mensen tientallen meters in de lucht waarbij ze 15 rondjes per minuut draaien. Volgens Kroon kent ieder land strenge keuringen en is de Afterburner door meerdere keuringsinstanties getest.

In Nederland zijn twee kermisbedrijven met een Afterburner van KMG. Exploitant Sipkema van de Projekt 1 zegt dat zijn Afterburner in tip-top conditie is. ,,In Amerika moet er onprofessioneel mee omgegaan zijn, dat kan  niet anders.'' Hij was gisteren nog bij KMG voor een check-up. ,,Ik laat ook op eigen initiatief ook röntgenfoto's maken van de draagarmen. Misschien was het dat wel in Amerika: haarscheurtjes in het metaal.'' Sipkema is bang dat de negatieve publiciteit hem en zijn collega van de Chaos Afterburner zal schaden. Hij wil niet zeggen op welke kermis hij volgende week staat.

Volgens Kroon van KMG is er niet eerder een dergelijk groot ongeluk gebeurd met een KMG-machine. De constructies hebben volgens hem ‘minimaal de dubbele sterkte’ als nodig. KMG doet ook het onderhoud aan de attracties. ,,Maar dat is de verantwoordelijkheid van de exploitant. Bij de Afterburner in Ohio hebben we tot een paar jaar geleden ook het onderhoud gedaan.’’ Kroon weet niet wie het onderhoud heeft overgenomen en hoe dat is uitgevoerd. De Fireball is gebouwd in 1998. ,,Negentien jaar is een ruime leeftijd voor een attractie, maar er zijn oudere kermisattracties.’’

Quote

Negentien jaar is een ruime leeftijd voor een attractie, maar er zijn oudere kermisat­trac­ties

Albert Kroon van KMG

Onderzoek

Nederland telt ongeveer 1000 kermisattracties. Jaarlijks worden die gekeurd door instanties die onder toezicht staan van de Nederlandse Voedsel –en Warenautoriteit (NVWA). Daarnaast moet de kermisexploitant zelf dagelijks controleren of zijn machine in goede staat is. De NVWA controleert steekproefgewijs. Vorig jaar werden bij 94 inspecties 136 tekortkomingen geconstateerd, iets meer dan in voorgaande jaren. Vooral die attracties waarbij wordt vermoed dat er iets mis is, worden gecontroleerd. De toezichthouder zag veel administratieve fouten, maar in 19 gevallen ontbrak een geldig keuringscertificaat en 12 kermisattracties voldeden niet aan de technische eisen. Bij vier attracties was iets mis met de veiligheidsbeugels.

Is het dan nog wel veilig op de kermis? ,,Dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken,’’ zegt Paula de Jonge van de NVWA. ,,Het toezichtsysteem is een sluitend systeem, maar net als in het dagelijks leven kan er iets mis gaan.’’

Zaterdag raakte een 3-jarig jongetje zwaargewond nadat hij vermoedelijk voortijdig probeerde uit te stappen bij een kinderachtbaan. Die attractie kon na een extra keuring weer open.

De NVWA overlegt met attractiefabrikant KMG of er extra controles voor de Afterburner nodig zijn. Het is onbekend wanneer de attracties weer open gaan.

Volledig scherm
Politie houdt de wacht bij de attractie na het ongeval. © AP