Na weken gevangen: 'Bijna stopte koe Hermien met ademen'

videoHet vangen van koe Hermien was gisteravond bijna verkeerd afgelopen. Eerst liep ze voorbij de val die een team van dierenartsen en boeren had uitgezet en verdween ze in de nacht. Daarna werd ze neergeschoten met een zwaar middel en was het maar de vraag of het rund nog uit haar verdoving zou komen. 'Ze stopte bijna met ademen'. 

De operatie om de al weken loslopende, bekendste koe van Nederland te vangen was de afgelopen dagen in het geheim op gang gekomen. Nadat meerdere pogingen om haar te verdoven op niks waren uitgelopen, gaf eigenaar Herman Jansen eind januari nog aan het dier rust te willen gunnen. Maar dat bleek na vorig weekeinde een slecht idee. Het dier liep bij de bossen in Lettele op de openbare weg en de gemeente Deventer plaatste zelfs borden: ‘Pas op, loslopend wild’. 

,,Het werd te gevaarlijk", aldus eigenaar Jansen. En dus werd dierenarts Peter Klaver ingevlogen, nadat verschillende dierenartsen in de buurt weigerden nog in actie te komen. ,,Vanwege alle publiciteit was het lastig nog iemand te vinden’’, zei Jansen. ,,Te hoog afbreukrisico. Maar ik ben enorm opgelucht dat het gelukt is. Hermien hoeft niet naar de slager, om afgemest te worden, maar gaat naar het rusthuis. Dan is iedereen blij’’, zei hij gisteravond laat na de geslaagde poging Hermien te vangen.