Volledig scherm
Autobrand in Veen. © Marcel van Dorst / MaRicMedia

Naast Veen nu ook Zaanstreek opgeschrikt door autobranden

Het is een schering en inslag de laatste paar dagen als het gaat om autobranden. Vannacht brandden er onder meer in Purmerend, Zaandam, Veen, Utrecht en Rotterdam auto's af. De politie is op zoek naar getuigen.

Gisteravond vatten er zo'n tien auto's vlam in Utrecht, en in Amsterdam brandden er gisteren drie auto's af. Die branden zouden zijn veroorzaakt door vuurwerk. De oorzaak van de branden in de Purmerend en Zaandam is nog niet bekend. De politie doet onderzoek.

De schrik zit er in beide steden nog niet zo erg in als in het Brabantse dorp Veen. Daar was het vannacht weer voor de vierde keer raak. Momenteel heerst er flink wat onrust in Veen. Rond oud en nieuw worden daar jaarlijks auto's in brand gestoken. Ook zijn er vannacht plaatsnaamborden vervangen in het plaatsje. De borden staan aan één van de belangrijkste invalswegen van Veen en tonen de tekst: ‘Vrije Staat Sicilië’. 

Zo’n 20 tot 25 agenten waren vannacht ter plekke om de rust te bewaren, terwijl tientallen jongeren om een brandende auto heen stonden te kijken. De auto stond zo’n drie meter van een woning vandaan. Hoogstwaarschijnlijk heeft de woning ook schade. De brandweer had het vuur vrij snel onder controle. Een 21-jarige man uit Wijk en Aalburg werd omstreeks 01.15 uur aangehouden. Hij stond terwijl het voertuig nog in brand stond, voorover gebogen boven een groot vuurwerkpakket en had kennelijk de intentie deze aan te steken. Hij werd na verhoor in vrijheid gesteld.

Anderhalf uur later werd de auto van een 48-jarige man uit Veen op de afgesloten parkeerplaats van een supermarkt brandend aangetroffen. De recherche onderzoekt of deze brandstichting mogelijk een wraakactie is vanwege een incident eerder op de dag. Er ontstond toen op die parkeerplaats na een aanrijding met twee auto’s ruzie, met een een vechtpartij tot gevolg. De politie arresteerde drie mannen uit Veen (18,19 en 20 jaar) en een 31-jarige man uit Giessen. De eigenaar van de in brand gezette auto is familie van het aangehouden trio. Om 03.15 uur werd ook nog een container met oude autobanden aan de Wijkse Bol in brand gestoken.

De gemeente Aalburg, waar Veen onder valt, heeft laten weten tijdens oud en nieuw een kruispunt af te sluiten.

Eerder deze week bekogelden relschoppers de politie en brandweer met stenen. Twee mensen zijn toen aangehouden.