Volledig scherm
Geert Wilders © anp

Naast Wilders twee vrouwen aan top kandidatenlijst PVV

De nummers twee en drie op de kandidatenlijst van de PVV zijn allebei vrouwen. Na kopstuk Geert Wilders staat oudgediende Fleur Agema op plaats twee en Vicky Maeijer als hoogste nieuwe binnenkomer op drie. Dat blijkt uit tweets van Wilders. De rest van de lijst wordt na het weekend bekend.

Dat Maeijer, nu nog Europarlementariër voor de PVV, hoog op de lijst zou komen, werd gisteren al bekend, maar nog niet hoe hoog. In De Telegraaf noemt ze haar derde plek ,,een enorme eer". 

Gekscherend worden de vrouwen door de krant 'Geerts Angels' genoemd. Bij de vorige verkiezingen was de derde plaats nog voor Martin Bosma. Maeijer stond toen op 21.

Onbekende

Volledig scherm
Vicky Maeijer van de PVV in de plenaire zaal van het Europees Parlement. © ANP

In tegenstelling tot Fleur Agema is 30-jarige juriste en marathonloopster Vicky Maeijer uit Krimpen aan den IJssel nog een vrij onbekend gezicht. Maeijer studeerde tot 2009 internationaal recht en Europees publiekrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarna werd ze beleidsmedewerker van de fractie in het Europees Parlement waar ze samenwerkte met toenmalig PVV'er Louis Bontes.

In 2011 werd ze op 24-jarige leeftijd lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen en gekozen in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Daar was ze tot haar aantreden als Europarlementariër fractievoorzitter.

De Volkskrant schreef eerder dat Maeijer geen politieke pitbull is, maar wel hondstrouw aan de PVV. Dat blijkt ook wel uit haar tweets van de afgelopen tijd, voornamelijk retweets van Geert Wilders. Ze spreekt zelfs in hetzelfde ritme, met de dezelfde intonatie als haar politiek leider.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement