Volledig scherm
Een belangstellende knielt bij het nieuwe monument tijdens de herdenking van de schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn © ANP

Nabestaanden Alphen missen beloofde stukken

De nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn zeggen dat ze het volledige onderzoeksrapport van de Rijksrecherche nog niet hebben ontvangen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) had hen het rapport begin december beloofd. De stukken zouden niet compleet zijn en grote delen van de documenten zijn doorgestreept.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch heeft de minister donderdag om opheldering gevraagd. 'De minister heeft in december toegezegd alle stukken te verstrekken. Als dat niet kon, zou hij onderbouwen waarom. Dat missen de slachtoffers.'

Volgens Marcouch is het belangrijk dat de nabestaanden zoveel mogelijk informatie krijgen. 'Zij hebben deze informatie nodig om dit akelige, traumatische incident te verwerken. Maar ook om te kijken of er eventueel procedures mogelijk zijn.'

De PvdA'er wil dan ook dat Opstelten de nabestaanden ruimhartig en snel tegemoet komt. 'In principe moeten ze alles krijgen, waar dat kan', aldus Marcouch.

De nabestaanden besloten in december tot een kort geding om aan het rapport te komen. Opstelten zei toen dat dat niet nodig was: het rapport zou binnen enkele dagen worden verstrekt. De minister zei verder dat de samenvatting van het stuk al openbaar was, maar dat hij bereid was het overige materiaal te verstrekken gezien de vraag van de nabestaanden.

In het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche naar de schietpartij staat onder meer dat de politie fouten heeft gemaakt. De nabestaanden willen vooral weten hoe schutter Tristan van der Vlis aan een wapenvergunning kon komen, terwijl bekend was dat hij psychiatrische problemen had.

Van der Vlis schoot in april 2011 zes mensen dood in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn en pleegde daarna zelfmoord.