Volledig scherm
Matthijs van Nieuwkerk, Jelle Brandt Corstius en BNN-presentator Tim Hofman bespreken het overlijden van sterrenkundige Chriet Titulaer. © Screenshot NPO VARA.

Nabestaanden Chriet Titulaer 'not amused' over eerbetoon DWDD

Het eerbetoon van De Wereld Draait Door aan de zondag overleden Chriet Titulaer (73) is niet alleen slecht gevallen bij veel kijkers maar ook bij de nabestaanden van de gerenommeerde wetenschapper. ,,Wij vonden het niet leuk", zegt dochter Karen tegen deze redactie.

Ze zat gisteravond met de rest van de familie voor de televisie zonder te weten wat ze konden verwachten. ,,We hadden vernomen dat De Wereld Draait Door met een eerbetoon zou komen maar de toon en inhoud ervan heeft ons verbaasd. Mijn vader heeft ruim vijftig boeken geschreven. Heel jammer dat alleen zijn biografie werd uitgelicht", verzucht Titulaer.

'Achterhaald gesprek'

Jelle Brandt Corstius las in de DWDD-uitzending enkele passages voor uit de biografie die haar vader in 1997 schreef en imiteerde en bespotte daarbij diens kenmerkende accent. Daarmee kreeg hij de lachers in de studio op zijn hand maar veel kijkers reageerden op social media verontwaardigd over het lacherige eerbetoon. Die kritiek is de nabestaanden niet ontgaan. Zelf willen ze er niet al te veel woorden aan vuil maken. ,,Wij zijn wel wat gewend. We vonden het eerbetoon vooral heel raar en het gesprek (van Matthijs van Nieuwkerk met Jelle Brandt Corstius en Tim Hofman, red.) achterhaald. Dit had beter gekund", zegt Karen Titulaer opvallend nuchter.  '

Goed geluisterd

Het imiteren van Titulaers karakteristieke accent zorgt ook in Limburg niet voor positieve reacties. Hoewel oud-streektaalfunctionaris Pierre Bakkes respectloos een groot woord vindt, is hij van mening dat DWDD het nabootsen van het accent beter achterwege had kunnen laten. ,,Laat dat achterwege. Doe die man niet na en laat hem gewoon in zijn waarde. Je moet het eigenlijk vergelijken met andere overledenen. Van hen zou je de mimiek en de manier van bewegen toch ook niet nadoen? Waarom dan wel het accent?" Toch weet Bakkes uit de door velen respectloos gevonden imitatie van het accent van Titulaer iets positiefs uit te halen. ,,Hij heeft er in ieder geval goed naar gekeken en er goed naar geluisterd."

Besloten kring

Karen kan nog niet zeggen wanneer en waar de uitvaart van haar vader plaatsvindt. ,,We zijn druk bezig om een en ander te regelen maar ik kan wel al zeggen dat het een besloten plechtigheid zal zijn." 

De uit het Limburgse Hout-Blerick (gemeente Venlo) afkomstige Chriet Titulaer overleed zondagavond in een verpleeghuis in Driebergen. Volgens zus Mia ging het al geruime tijd bergafwaarts met zijn gezondheid na enkele hersenbloedingen. Daardoor moest hij continu verzorgd worden, zo verklaarde ze aan De Limburger. Titulaer laat een vrouw, twee dochters en twee kleinkinderen na. 

Titulaer schreef populair wetenschappelijke boeken over techniek, ruimtevaart, IT, computers, weer- en sterrenkunde.  Met zijn karakteristieke kabouterbaard en kapsel en onmiskenbaar Limburgse accent was hij tussen 1969 en 1990 niet weg te slaan van de televisie. De sterrenkundige begon zijn televisiecarrière als presentator en commentator van historische gebeurtenissen zoals de maanlanding in 1969 en de lancering van de Spaceshuttle Columbia in 1981.

BNN-VARA wil niet reageren.