Volledig scherm
Politie op de weg bij Gardaland. Tijdens de zoektocht bij het Gardameer in Italië naar Koen. Inzet: Koen van Keulen. © ANP

Nabestaanden Koen van Keulen willen met petitie veiliger wegen rond Gardameer

De familie en vriendin van de deze zomer bij het Gardameer tragisch verongelukte Koen van Keulen (17) strijden met een petitie nu voor een betere verkeersveiligheid rond het bij toeristen populaire meer in Italië. 'Zodat het overlijden van Koen van Keulen kan bijdragen aan een betere veiligheid van deze Strada'.

De online petitie is aangemaakt door de familie van Koen en de Italiaanse Annalisa Mancini. De vader van Mancini stierf in augustus 1996 op het fiets-/voetpad langs dezelfde provinciale weg langs het Gardameer, de SR249. 'Daarna is al 22 jaar niks gedaan aan het veiliger maken van deze wegen', is er te lezen op de pagina van de petitie.

De tekst is geadresseerd aan de burgemeesters van de betrokken gemeenten, aan de provincie Verona en zal ook worden doorgespeeld aan de Italiaanse overheid.

Veiliger wegen

De nabestaanden van Koen van Keulen en Giuseppe Mancini vragen onder meer om het veiliger maken van de SR249 voor voetgangers en fietsers, door voet- en fietspaden duidelijker te scheiden van de weg en door nieuwe voet- en fietspaden aan te leggen als deze ontbreken. Ook zouden deze veiliger paden voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

Koens vriendin Eline deelde de petitie - die ook wordt ondersteund door de Europese en Italiaanse federatie van verkeersslachtoffers - enkele dagen geleden op de facebook-herdenkingspagina van Koen. Zijn vader Gertjan deed dat gisteren met de facebookgroep Gardafriends. Hij schrijft dat de vermissing en het verongelukken van zijn zoon ook veel heeft losgemaakt onder Italianen.

'Zo hebben wij contact met familieleden van meerdere verkeersslachtoffers door deze gevaarlijke weg. Ruim 22 jaar vecht Annalisa Mancini, van wie haar vader op de fiets is dood gereden, voor veiligheid. Ik weet zeker dat er jaarlijks vele volwassenen en kinderen via deze weg van de ene camping of plaats op de fiets of lopend naar de volgende gaan. Met alle gevaren vandien trotserend. Om een lang verhaal kort te maken vraag ik u onderstaande petitie te ondertekenen.'

Lees door onder de post.

Gardafriends

Beste Gardafriends, wij ontvingen deze oproep van Gardafriend Gertjan: " Beste Garda vrienden, afgelopen periode hebben wij veel steun mogen ontvangen van u allen. De vermissing en het ongeluk van...

De petitie is inmiddels ruim 2.600 keer ondertekend. Koens vader hoopt dat het schrijven bijdraagt aan veiliger wegen rond het Gardameer. 'Ik hoop dat iedereen deze petitie wil ondertekenen. Doet u het niet voor mijn doe het dan voor uzelf en uw kinderen. Veiligheid boven alles.'

Vermist

Koen van Keulen uit Soest raakte vermist in de nacht van donderdag 19 juli op vrijdag 20 juli na een avondje stappen met vrienden in Lazise. Zijn lichaam werd na een dagenlange zoekactie gevonden in de buurt van pretpark Gardaland, niet ver van het Gardameer. Het lijkt erop dat de jongen langs de weg terug naar de camping liep waar hij verbleef met zijn ouders en is gevallen in een zes meter diepe greppel naast de vangrail. Doordat het donker was en er hoge begroeiing stond, zag de jongen een put waarschijnlijk over het hoofd. In de greppel belandde Koen in slechts vijftig centimeter diep water.

,,Waarschijnlijk dacht die arme Koen dat dat de veiligste manier was. Hij wist niet dat het hier zo steil naar beneden liep”, zei de lokale politiecommandant toen het lichaam van Koen werd gevonden.

Bekijk hieronder hoe de vrienden van Koen hem herdachten: