Nabestaanden: meer actie voor oplossen cold cases
NA DOORBRAAK ZAAK-NICKYFamilies van vermoorde Nederlanders doen een klemmend beroep op politie en justitie om meer werk te maken van het oplossen van hun cold case. Deze week trokken ze bij de minister aan de bel. Er komt een stille tocht, en is er een petitie om meer aandacht te vragen. ‘Gebrek aan capaciteit mag nooit het argument zijn’.
Nederland telt een kleine 1800 cold cases, zware misdaadzaken (als moord en doodslag) waar politie en justitie hun tanden op hebben stukgebeten.
De afgelopen twintig jaar werden in totaal bijna 60 oude zaken alsnog opgelost. Het meest bekende voorbeeld van een cold case met doorbraak is de zaak-Nicky Verstappen. Vrijdag staat verdachte Jos Brech voor de rechter voor betrokkenheid bij de dood van de elfjarige jongen in 1998.
Maar nabestaanden van andere moordslachtoffers vrezen dat niet alle zaken even serieus genomen worden, door te weinig politiecapaciteit, gebrek aan media-aandacht of een ineffectieve organisatiestructuur bij de recherche.
Gesprek met de minister
In gesprek deze week met minister van justitie Grapperhaus (CDA) trokken de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers en nabestaanden van onder meer de vermoorde Corrie Brielsman en Martien van der Meijs hierover aan de bel. ,,Als nabestaanden van cold cases zitten we in een niemandsland. In 94 procent van de zaken gebeurt niks’’, zegt Wicky van der Meijs, de dochter van Martien, die in 2002 werd doodgestoken op straat. Van der Meijs is initiatiefnemer van de petitie en de stille tocht die nog gehouden moet worden.
(Artikel gaat verder na de foto)
Ook de communicatie met nabestaanden over de voortgang van het onderzoek is soms belabberd, merkte Ron van der Bolt (55). Zijn broertje Patrick werd in 2002 doodgeschoten. ,,Vertel nabestaanden wat je onderzoekt, wat niet, en waarom”, zegt Van der Bolt morgen in een interview met deze krant.
Van der Bolt moest er in 2012 per toeval achter komen dat het dossier van het vastgelopen onderzoek door studenten nog eens onder de loep werd genomen. ,,De familie hoort dat te weten.”
Volgens Van der Bolt behandelen politie en justitie niet alle zaken gelijk. ,,Als ze uiteindelijk zeggen dat het oplossen van een zaak niet lukt omdat het aan bewijs ontbreekt of omdat er geen aanwijzingen meer zijn, moeten we daar vrede mee hebben. Maar gebrek aan capaciteit alleen mag nooit het argument zijn. Daar kun je namelijk wèl iets aan doen. Er lopen zo’n duizend moordenaars vrij rond. Willen we dat met z’n allen?”
Er lopen zo’n duizend moordenaars vrij rond. Willen we dat met z’n allen?
Een woordvoerder van de Nationale Politie benadrukt dat de recherche altijd keuzes moet maken, maar dat dat gebeurt op basis van objectieve gegevens zoals het beschikbare bewijsmateriaal of verklaringen van getuigen, maar ook de impact op de samenleving telt mee. ,,En het kan dan gebeuren dat een zaak als Nicky Verstappen, waarbij een kind is overleden, meer impact heeft en meer aandacht krijgt.”
Maar de politie probeert andere oude zaken ook op te pakken. Zo worden oude dossiers gedigitaliseerd voor een proef met ‘kunstmatige intelligentie’ zodat kansrijke zaken sneller komen bovendrijven. Ook is er de cold casekalender die verspreid wordt in gevangenissen en tbs-inrichtingen, en hebben alle tien de politie-eenheden een speciaal ‘cold case-team’ (variërend van 4 tot 24 leden).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
reacties met video
Politiek trekt zich kloof tussen stad en platteland aan: ‘Er is veel meer dat ons verbindt dan ons scheidt’
Het kabinet wil ‘alles op alles’ zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de (Rand)stad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal. Daarmee reageert ze op het onderzoek van deze krant en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst, waaruit blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders die gevoelsmatige afstand ervaart. -
‘Deal VS en Nederland over exportverbod; nieuwe chipmachines van ASML mogen niet naar China’
De Verenigde Staten hebben een akkoord bereikt met Nederland en Japan over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. De landen hebben in Washington afgesproken dat bepaalde machines, van onder meer ASML, niet meer aan China mogen worden verkocht. Dat meldt persbureau Bloomberg. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Hoe PvdD een bom legde onder de bio-industrie – en de minister daar een stokje voor stak: ‘Dit is democratisch niet zuiver’
Tegen alle verwachtingen in namen de Eerste en de Tweede Kamer een amendement aan dat zomaar het einde van de bio-industrie zou kunnen betekenen. Er mist alleen nog één ding: de handtekening van de minister. Waarom tekent hij niet? -
PREMIUMSedar Soares
Twintig jaar na de sneeuwbalmoord op Sedar Soares doet de man die werd vrijgesproken zijn verhaal
Nooit sprak Gerald Henriquez met de media over de ‘sneeuwbalmoord’ op de 13-jarige Sedar Soares, waar hij van werd verdacht, maar waar het gerechtshof hem van vrijsprak. Nu, exact twintig jaar nadat de Rotterdamse jongen om het leven kwam en hernieuwd onderzoek naar zijn dood in volle gang is, spreekt hij ineens wel. Omdat hij het zat is dat de politie toch weer in zijn omgeving zit te wroeten. ,,Ik wil dat het stopt.”
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
met foto's
Prinses Amalia met ouders aangekomen op Bonaire voor rondreis van twee weken
Samen met haar ouders, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, stapte prinses Amalia vanmiddag (plaatselijke tijd) uit het regeringstoestel op Bonaire. Het bezoek van bijna twee weken aan de Antillen is daarmee officieel begonnen. Het bezoek is bedoeld om de 19-jarige prinses te introduceren op alle zes de afzonderlijke eilanden.