Volledig scherm
Sonarbeeld van de restanten van de door bergers ontmantelde Kortenaer, op de bodem van de Javazee. (Beeld: Karel Doormanfonds) © RV

Nabestaanden slag Javazee willen
herbegrafenis stoffelijke resten

Nabestaanden willen dat de menselijke resten die illegaal uit oorlogswrakken in de Javazee werden gehaald en vermoedelijk in een graf zijn gestort, weer worden opgegraven. Daarna zouden ze op een respectvolle manier moeten worden herbegraven.

De Indonesische website Tirto.id onthulde vandaag dat menselijke resten in een anoniem massagraf op Oost-Java zijn gestort. Het ligt vlakbij de havenplaats Brodong waar de wrakken in stukken zijn gezaagd. Zoon Theo Doorman van oorlogsheld Karel Doorman reageert geschrokken. ,,We wisten zeker dat er nog mensen in de schepen zaten, waaronder mijn vader. Het minste wat we nu kunnen doen is zorgen dat de resten op een goede plek terecht komen.’’

Doorman en nog 1.173 marinemannen gingen ten onder bij de Slag in de Javazee in 1942. Vorig jaar ontdekten nabestaanden tot hun grote schrik dat de drie getorpedeerde schepen waar ze op zaten, waren geruimd.

Schedels

Website Tirto.id heeft verklaringen van bij de sloop betrokken medewerkers en beelden waarop valt te zien hoe de restanten van de schepen op Indonesische bodem in stukken worden gesneden. Bij dat werk zouden volgens aannemer Haji Ghoni schedels, voeten en ribben zijn gevonden.

Volgens journalist Aqwam Hanifan gaat het om Nederlandse en Britse stoffelijke resten. Onder de geheel en gedeeltelijk illegaal geborgen wrakken zijn de Nederlandse Hr.Ms. De Ruyter, Java en Kortenaer.

De ontdekking staat in schril contrast met het officiële Indonesisch/Nederlandse onderzoek waarin wordt gesteld dat er geen aanknopingspunten zijn voor een antwoord op de vraag waar de resten van schepen en bemanningen zijn. Het Karel Doormanfonds wil dat het ministerie van Defensie opnieuw nader onderzoek gaat doen. ,,Dit is vreselijk nieuws. Vorig jaar ontdekten we al dat de schepen weg waren. Dit is de bevestiging dat het een flagrante grafschennis is geweest met een enorme impact op de nabestaanden. Als het waar is moeten de stoffelijke resten die nog zijn gevonden met respect worden behandeld.’’

Ook Theo Doorman zou graag zien dat de resten worden herbegraven. Hij doet alvast een suggestie: op het ereveld Kembang Kuning in Surabaya. Hier liggen al meer dan 5.000 slachtoffers begraven die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. 

  1. Fietsenwinkel.nl heeft geleerd van rampjaar en gooit het roer om: klant centraal
    PREMIUM

    Fietsenwinkel.nl heeft geleerd van rampjaar en gooit het roer om: klant centraal

    Met het online verkopen van fietsen, zette prijsvechter fietsenwinkel.nl de markt voor tweewielers op zijn kop. Het lukte het bedrijf binnen een paar jaar de grootste (online) fietsenverkoper van Nederland te worden, maar aan de groei kleefden ook nadelen. Klanten klaagden vooral vorig jaar over langdurige reparaties en werknemers die verkeerd advies en voorlichting geven. Fietsenwinkel.nl gooit het roer om en hoeft niet langer de goedkoopste te zijn.