Nabestaanden treinkapers in hoger beroep: ‘Waarheid wordt toegedekt’
Nabestaanden van twee omgekomen Molukse treinkapers zijn ervan overtuigd dat de Nederlandse staat de waarheid over de gewelddadige beëindiging van de gijzeling in de doofpot heeft gestopt. Vandaag gingen ze in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Die oordeelde eerder dat de mariniers destijds niet onrechtmatig gehandeld hadden.
Delen per e-mail
De nabestaanden van de Molukse treinkapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja klaagden in 2015 de Nederlandse staat aan. Volgens hen hebben de mariniers buitensporig geweld gebruikt bij de beëindiging van de bijna drie weken durende treinkaping bij het Drentse De Punt op 11 juni 1977. Papilaja en Uktolseja werden in de trein doodgeschoten door mariniers, terwijl ze ongewapend en zwaargewond waren.
Minder fraai
Volgens de advocaten van de nabestaanden wordt de waarheid al veertig jaar door de Nederlandse staat verzwegen. ,,Het is er minder fraai aan toegegaan dan altijd is voorgespiegeld”, zeiden de advocaten Liesbeth Zegveld en Brechtje Vossenberg vanochtend bij het Gerechtshof in Den Haag.
,,De staat probeert de feiten toe te dekken en als er dan toch informatie naar buiten moet komen, gebeurt dat slechts beperkt en wordt geprobeerd het naar de eigen hand te zetten”, aldus Vossenberg.
Papilaja en Uktolseja kaapten samen met zeven andere Molukse jongeren een trein met meer dan vijftig inzittenden. Bij de bevrijdingsactie kwamen twee gegijzelde passagiers en zes kapers om het leven.
Volgens de familie van Papilaja en Uktolseja werden de twee van dichtbij geëxecuteerd. ,,Hij had geen schijn van kans”, zegt Zegveld over de dood van kapingsleider Papilaja. ,,Zwaargewond en onbewapend werd hij van dichtbij neergeschoten.”
Geheime opdracht
Volgens Zegveld hadden de mariniers in het geheim opdracht gekregen om alle kapers te doden. ,,Als ook maar ergens was gebleken dat de kapers verzet hadden gepleegd tijdens de bestorming van de trein, dan hadden wij deze zaak ingetrokken.”
De staat heeft altijd ontkend dat er sprake was van executies en onrechtmatig toegepast geweld. De rechtbank oordeelde in juli 2018 dat de mariniers onnodig de zwaargewonde en ongewapende Papilaja en Uktolseja hadden doodgeschoten, maar dat het toegepaste geweld niet onrechtmatig was.
De rechtbank bepaalde dat de mariniers in de ‘achteraf gezien onjuiste, maar oprechte en daarom verschoonbare’ veronderstelling waren dat het geweld nodig was.
Afgestemd
Volgens de rechtbank waren de getuigenverklaringen van de mariniers niet ‘ongeloofwaardig’. Er was ook geen bewijs dat ze in de voorbereiding verklaringen op elkaar hadden afgestemd.
De geweldsinstructie bood voldoende ruimte om ook kapers die zich niet ‘duidelijk waarneembaar overgaven’ te arresteren. Drie van de negen treinkapers overleefden het immers wél. Daarom kan er volgens de rechtbank ook geen ‘heimelijke instructie’ van de regering zijn geweest om alle treinkapers te doden.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bekende moeders in opstand tegen coronaregels: ‘Volg ze niet op als het tegen je geweten in gaat’
Bekende moeders als Doutzen Kroes, Lieke van Lexmond en Victoria Koblenko komen in opstand tegen de coronaregels. Ze hebben een ‘brandbrief’ ondertekend waarin ze mensen oproepen zich alleen aan de maatregelen te houden als die stroken met hun geweten. -
Advocaten van familie gedode treinkapers bij De Punt mogen geluidsbanden van bevrijdingsactie horen
De advocaten van nabestaanden van slachtoffers van de treinkaping bij De Punt in Drenthe, in 1977, mogen geluidsbanden van de bevrijdingsactie beluisteren. Daarbij mag geen vertegenwoordiger van de Staat aanwezig zijn. Dat heeft het gerechtshof Den Haag dinsdag bepaald. -
Molukse marinier uitgestoten na treinkaping: ‘Hoe kun je tegen je eigen mensen vechten?’
John Titahena, nota bene zelf Molukker, is een van de mariniers die op 11 juni 1977 de door Molukkers gekaapte trein bij De Punt bestormden. Dat wekt de woede van de Molukse gemeenschap, met name in Winterswijk, waar Titahena woont. Hij en zijn familie vluchten het land uit. Want, zegt Joseph Tetelepta: ,,Hoe kun je tegen je eigen mensen vechten?’’ -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21).
-
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
Kind (5) op step overleden door aanrijding in Staphorst
Een 5-jarig jongetje is vanavond om het leven gekomen bij een ongeluk in Staphorst. Het kind werd op zijn step aangereden door een personenauto. Dit bevestigt een woordvoerder van de politie. -
‘Corrupte agent’ aangehouden na grootste Nederlandse opsporingsonderzoek ooit
Een 30-jarige agent van de Amsterdamse politie is door de rijksrecherche aangehouden op verdenking van corruptie. Hij zou informatie hebben verkocht aan criminelen. Een onderzoeksrechter besloot gisteren dat de man nog zeker twee weken in de cel blijft. Hij is beschuldigd van schending van zijn geheimhoudingsplicht, computervredebreuk en omkoping.