Volledig scherm
© anp

Nabestaanden voorkomen uitzetting moordenaar

Nabestaanden van de in 2002 vermoorde Gerard Meesters uit Groningen hebben met succes uitzetting van de moordenaar naar Engeland weten te voorkomen. De vrees was dat hij in Engeland vroegtijdig vrij zou komen.

De Britse moordenaar Daniel S.is in Nederland tot levenslang veroordeeld voor de moord. De minister van Justitie had echter een traject in gang gezet om hem naar Engeland te laten vertrekken. Dit omdat hij inmiddels tot ongewenst vreemdeling is verklaard. Omdat in Engeland levenslang niet echt levenslang is, vreesden de nabestaanden dat S. vroegtijdig vrij zou komen. Het Openbaar Ministerie had in een advies aan de minister aangegeven geen bezwaren te hebben tegen uitzetting.

Nabestaanden
Na een gesprek met de nabestaanden, zoon Koen (34) en dochter Annemarie Meesters (32) heeft het OM nu een nieuw advies aan de minister gezonden. Volgens het OM hebben de gevoelens van de nabestaanden een grote rol gespeeld. Hierop heeft de minister de procedure rond de uitzetting ingetrokken.

Herziening
Daniel S. zelf is nog niet klaar met Nederland. Hij is samen met zijn advocaat druk bezig met een herziening van zijn zaak. S. meent dat hij louter op een enkele verklaring is veroordeeld en maakt daar bezwaar tegen.

Drugs
Gerard Meesters werd in november 2002 in de deuropening van zijn huis in Groningen doodgeschoten, omdat zijn zuster in Spanje betrokken zou zijn bij de diefstal van een partij drugs van een Engelse criminele organisatie. Meesters werd eerst bedreigd door de organisatie om zo achter de verbijfplaats van de zus te komen. Omdat Meesters niet wist waar zijn zus was, werd hij vier dagen later om het leven gebracht.