Volledig scherm
PREMIUM
Oogarts Tjeerd de Faber aan het werk in het Oogziekenhuis in Rotterdam © Vincent Dekkers

Nachtboek van een oogarts met een missie

Het is de horrornacht waarvan hij ieder jaar weet dat-ie weer komen gaat. Tjeerd de Faber, oogarts in het Oogziekenhuis in Rotterdam, roept al jaren dat Nederlanders moeten stoppen met het zelf afsteken van vuurwerk. ,,Ik was altijd die zeiksnor uit Rotterdam, maar de publieke opinie is aan het kantelen.’’ Een nachtboek van de jaarwisseling.

Volledig scherm
Oogarts Tjeerd de Faber tijdens opname Jeugdjournaal. © Robin Utrecht

10.00 uur: De nacht van Tjeerd de Faber (61) begint vroeg dit jaar. Om 10 uur zaterdagochtend staat het Jeugdjournaal op de stoep bij het Oogziekenhuis in Rotterdam. De Faber heeft ze zelf gebeld. Of het een goed idee zou zijn een vuurwerk-item in de uitzending op oudejaarsavond te hebben? Als waarschuwing. Ja, zei het Jeugdjournaal.

Op een verder verlaten kinderpoli vertelt patiëntje Pim hoe hij vorig jaar een babypijl in zijn oog kreeg en door dat ook nu niets meer kan zien. Hij droeg geen vuurwerkbril. De Faber ,,Pim, ik vind het echt heel dapper van je dat je je verhaal vertelt. Doordat jij dit doet, help je anderen. High five, jongen.” De arts heeft een hele tas vol vuurwerkbrillen bij zich. ,,Om uit te delen.”

  1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
    grimmige sfeer

    Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

    Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.