Arthur C. in de Rotterdamse rechtbank
Volledig scherm
Arthur C. in de Rotterdamse rechtbank © Eric Elich

'Nachtmerrie van vrouwen' Arthur C. krijgt 12 jaar cel en tbs

updateDe Rotterdamse zedendelinquent Arthur C. (33) is veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. C. gijzelde en verkrachtte vorig jaar een jonge vrouw in haar eigen woning. Hij was toen nog maar een paar dagen uit de gevangenis en had een enkelband moeten dragen.

Volgens de rechter heeft C. zich schuldig gemaakt aan grof seksueel geweld tegen een willekeurig slachtoffer. ,,Deze zaak heeft heftige emoties losgemaakt bij familieleden en vrienden van het slachtoffer, maar ook in de samenleving. Een basaal recht, zonder gevoelens van onveiligheid over straat kunnen lopen, is ernstig geschonden. Daar kan alleen een langdurige gevangenisstraf tegenover staan. Daarbij speelt mee dat de verdachte vaker lange straffen heeft gehad voor soortgelijke misdrijven.''

Gewelddadige diefstallen

C., die niet aanwezig was bij de uitspraak, zat een groot deel van zijn leven achter de tralies. Sinds zijn 19e was hij maar zes maanden op vrije voeten. Op zijn strafblad staan onder meer gewelddadige diefstallen en straatroven. In 2010 probeerde hij een vrouw te verkrachten in haar Haagse hotelkamer, wat hem zeven jaar cel opleverde. Bij zijn vrijlating in december 2016 kreeg C. een enkelband, maar die knipte hij een paar dagen later door. Hij werd aangehouden, maar stond twee maanden later weer op straat. Tegen de zin van het Openbaar Ministerie, dat C. vanwege het herhalingsgevaar veel langer achter de tralies had willen houden.

Omdat C. toen niet meteen bij reclassering terecht kon voor een slaapplaats en nieuwe enkelband, reisde hij zonder elektronisch toezicht naar zijn oma in Rotterdam. Voordat hij daar aankwam, amper acht uur na zijn vrijlating, probeerde hij in de omgeving van het station een Duitse studente te beroven. Drie dagen later gijzelde, bedreigde en verkrachtte hij een Rotterdamse vrouw (26) urenlang in haar eigen huis.

Slaafje 

Het slachtoffer stond doodsangsten uit en dacht dat ze die nacht niet zou overleven. C. noemde haar zijn slaafje en vertelde dat hij haar gevangen zou houden. Ze werd voortdurend met een mes bedreigd en toen ze 112 probeerde te bellen, smeet C. haar telefoon kapot. Later die nacht slaagde ze er alsnog in via haar iPad alarm te slaan. Een collega zag haar noodkreet en stuurde de politie naar haar huis. C. sloeg op de vlucht, brak beide enkels en een pols, maar werd pas vijf dagen later aangehouden in Arnhem. Bij de uitspraak prees de rechter het slachtoffer, dat tijdens de helse gijzeling rustig bleef. Hij noemde de manier waarop zij alarm had geslagen slim, doortastend en daadkrachtig.

Strafkortingen

Het was de zoveelste keer dat C. kort na zijn voorwaardelijke vrijlating in de fout ging. De rechtbank bepaalde daarom dat die eerdere strafkortingen moet worden omgezet in een extra gevangenisstraf van ruim drie jaar. C. moet de verkrachte vrouw een schadevergoeding van 30.424 euro betalen. Het openbaar ministerie had twee weken geleden de maximumstraf van ruim 21 jaar en tbs met dwangverpleging geëist.

Advocaat Richard Korver, die haar bijstaat, overweegt de staat aansprakelijk te stellen voor de carrièreschade die zijn cliënte heeft opgelopen. Door haar traumatische ervaring kan ze niet meer fulltime werken. Volgens Korver had het drama voorkomen kunnen worden als C. meteen na zijn vrijlating een nieuwe enkelband had gekregen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!