Volledig scherm
Bewoners van een verzorgingshuis krijgen extra water en bouillonnetjes en ijsjes tegen de hitte tijdens de warme zomer van 2018. © Frank de Roo

Naderende hitte leidt nu al tot de nodige voorzorgsmaatregelen

Het aangekondigde tropische weer van komende week zorgt voor grote alertheid in Nederland. Scholen komen met tropenroosters, de ANWB zet extra wegenwachten in en de GGD heeft verpleeghuizen, scholen, kinderdagverblijven, huisartsen, thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen gewaarschuwd.

Ook organisatoren van grote evenementen, zoals het NK wielrennen in Ede en verschillende concerten, houden de weersvoorspellingen voor volgende week nauwgezet in de gaten. Volgens het KNMI is de kans groot dat de temperatuur op dinsdag en woensdag boven de 36 graden uitkomt. Vooral in het oosten van Nederland worden tropische temperaturen verwacht, maar ook aan de kust en in Zeeland wordt het flink heet.

Voor de GGD is het reden om verschillende organisaties die actief zijn op het terrein van gezondheid, ouderen en kinderen nu al te waarschuwen. ,,Ze zijn gewezen op de adviezen die we hebben bij dergelijk weer”, vertelt woordvoerder Linda de Heer van de GGD in Gelderland. Zo wordt aangeraden extra te letten op ‘hittegevoelige mensen’, onder wie ouderen en jonge kinderen.

Adviezen voor tijdens het warme weer

Mensen wordt aanbevolen rustig aan te doen, meer te drinken (liever geen alcohol) en uit de zon te blijven. Volgens rijksgezondheidsdienst RIVM kan de hitte klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn opleveren. De hitte gaat vaak ook samen met meer luchtverontreiniging. Dat kan leiden tot gezondheidsklachten als hoesten en kortademigheid, stelt de GGD.

Quote

Vooral accu’s kunnen slecht tegen hitte. Die kun je dan ook het beste niet te veel belasten met bijvoor­beeld koelsyste­men en dvd-scher­men

Arnoud Broekhuis, ANWB

De ANWB adviseert automobilisten komende week voldoende water mee te nemen. De bond zet extra wegenwachten in vanwege de voorspelde tropische temperaturen. Dat gebeurt onder meer in de omgeving van Nijmegen, waar de Britse rockband Muse donderdagavond optreedt in het Goffertpark.

Erg warm weer gaat gepaard met meer gevallen van autopech, verklaart manager Verkeersinformatie Arnoud Broekhuis. ,,Vooral accu’s kunnen slecht tegen hitte. Die kun je dan ook het beste niet te veel belasten met bijvoorbeeld koelsystemen en dvd-schermen. De airco moet ook niet te koud staan. Wanneer je ineens van heel warm naar heel koud gaat, is dat niet goed voor het lichaam en de auto.’’

Bezoekers Muse staan niet in de volle hitte

Concertorganisator Mojo verwacht ‘geen grote problemen’ bij het concert van Muse. Het Goffertpark gaat pas aan het einde van de middag open voor bezoekers. Daardoor staan zij niet in de volle hitte, stelt een woordvoerder.

Ook zorgt Mojo dat er voldoende water aanwezig is en mogen concertbezoekers zonnebrandcrème meenemen. Om niet in een file te belanden, kunnen muziekliefhebbers het best met het openbaar vervoer komen, meldt de woordvoerder.

Ook NK Wielrennen heeft een hitteplan

In Ede staat vanaf woensdag het NK wielrennen voor mannen en vrouwen op het programma. Mocht het nodig zijn, dan wordt een speciaal hitteprotocol uit de kast getrokken. Begin komende week beslist organisator Golazo samen met wielerbond KNWU welke maatregelen worden getroffen. 

,,Daarbij kun je dan met name denken aan het advies aan toeschouwers om voldoende te drinken en de schaduw op te zoeken’’, zegt projectmanager Vincent van Heijningen van Golazo.

Extra water mee naar school

Basisscholen door heel Nederland laten de kinderen dinsdag en woensdag een speciaal tropenrooster volgen. Zo komen sommige kinderen eerder naar school en mogen ze een half uur langer pauze houden.

Ook zijn er scholen die badjes neerzetten en buiten waterspelletjes spelen. Ouders wordt gevraagd de kinderen thuis al badkleding aan te trekken, onder hun normale kleren. Ook zijn er middelbare scholen die toetsen vervroegen. 

Extra controles bij veewagens

Maandag treedt ook het ‘Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen’ in werking. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren extra controles uit om te kijken of bedrijven zich houden aan de regels voor dierenwelzijn. 

De GGD verwacht verder dat het nationaal hitteplan van kracht wordt. Dat is een besluit van het RIVM en KNMI en wordt bepaald aan de hand van de kans op aanhoudend warm weer, in combinatie met de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid. Het hitteplan klinkt spannend, maar is feitelijk niet meer dan een oproep om ouderen, mensen in zorghuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht extra in de gaten te houden.

Vandaag blijft de rest van de dag droog en de zon schijnt flink. Met vanmiddag 19 graden in het noorden tot 25 in het zuiden van land is het aangenaam warm. In de nacht koelt het af tot omstreeks 12 graden. Morgen is het opnieuw vrij zonnig en droog.

Na het weekend bereikt de heetste lucht ons land. In het binnenland worden tropische temperaturen van 30 tot 35 graden verwacht, vooral dinsdag en woensdag zijn nog hogere waarden boven de 35 graden mogelijk. Dat geldt vooral voor het zuidoosten.

Volgende week verlopen de nachten ook uitzonderlijk warm, zeker in de steden, met waarschijnlijk tropennachten. De temperatuur daalt dan niet onder de 20 graden.

De kans is zeer groot (ongeveer 75 procent) dat we regionaal van een hittegolf kunnen spreken (vijf dagen op rij met 25 graden of warmer, waarbij op drie dagen ook 30 graden wordt gehaald). Dat geldt dan vooral voor het zuiden en zuidoosten van het land.

Voor een landelijke hittegolf telt de temperatuur in De Bilt, momenteel is de kans dat daar aan de hittegolfeisen wordt voldaan ongeveer 20 procent. De kleinste kans op een hittegolf is weggelegd voor het noorden en noordwesten, die is daar hooguit 5 procent.

Wat voor maatregelen zou je zelf nog kunnen nemen tegen de hitte? Uitvinder Ed Baars heeft een paar handige doe-het-zelf tips: