Volledig scherm
© anp

NAM: 'Bevingsgebied veiliger dan gedacht'

Het aardbevingsgebied in Groningen is veiliger dan eerder werd aangenomen. Ook is het gebied waar de bevingen zorgen voor veiligheidsrisico's kleiner geworden. Dat blijkt uit eigen onderzoeken van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die in opdracht van minister Kamp zijn uitgevoerd, in samenwerking met onder meer de TU Delft en TNO.

De NAM liet onder meer op tweehonderd plekken kijken naar het effect van het type ondergrond op de dreiging van de bevingen als gevolg van de aardgaswinning. Ook onderzochten ze de sterkte van zestig verschillende typen woningen en gebouwen in Groningen. Zo werd in een bevingscentrum in Italië een typisch Gronings huis op een grote trilplaat gezet om te kijken hoe dat zich houdt onder een beving met een kracht van 5,0.

Versterken

Bij het huidige gasproductieniveau moeten volgens de NAM in de komende vijf jaar zeker 5000 woningen en gebouwen versterkt worden, die nu nog niet aan de strengste risiconormen voldoen. ,,Het kan echter zijn dat in individuele gevallen een woning zwakker of sterker is dan de overige woningen van dat type", zegt NAM-woordvoerder Sander van Rootselaar. ,,Het aantal te versterken woningen kan daardoor nog hoger uitkomen. We hebben wat dat betreft al een goed beeld en veel van die zwakkere gebouwen zijn veiliggesteld door het plaatsen van stutten."


De NAM laat verder ook weten dat het aan de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, is om de versterkingsoperatie verder te leiden. Volgens NAM-directeur Gerald Schotman hebben ze nu veel meer gegevens en zijn daarom de onzekerheden kleiner geworden. Nog voor het einde van het jaar maakt minister Kamp bekend hoeveel gas de NAM volgend jaar mag winnen.

Rechtszaak

Maandagochtend werd bekendgemaakt dat Groningers straks niet meer zelf hoeven te bewijzen in een rechtszaak dat schade aan hun huis is veroorzaakt door gaswinning. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) maakt dat begin volgend jaar via een wetswijziging mogelijk.