Volledig scherm
© anp

NAM in beroep tegen uitspraak waardedaling

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter waarin staat dat de waardedaling van huizen in het bevingsgebied in Groningen meteen gecompenseerd moet worden. Dat meldt de NAM vrijdag. De bevingen hangen samen met gaswinning door de NAM in het gebied.

Quote

De uitspraak van de rechter is onduide­lijk. Het spijt ons dat daarmee tijd gemoeid zal zijn, maar we willen regelingen die werkbaar zijn voor iedereen

Martijn Verwoerd, NAM

,,De uitspraak van de rechter is onduidelijk", zegt Martijn Verwoerd, projectdirecteur van de afdeling aardbevingen van NAM. ,,We hebben nog geen antwoord op een aantal vragen die we tijdens de rechtszaak hadden gesteld. We kunnen dan ook niet anders dan in hoger beroep gaan. Het spijt ons dat daarmee tijd gemoeid zal zijn, maar we willen regelingen die werkbaar zijn voor alle partijen."

De uitspraak geeft volgens NAM geen duidelijkheid over welk gebied onder de compensatieregeling valt. Ook wil de NAM weten wat er gebeurt als de huizenprijzen stijgen en is onduidelijk of huizenbezitters meerdere keren schadevergoeding kunnen aanvragen.

Willekeurig moment
De NAM is het niet met de rechter eens dat de waardedaling op een willekeurig moment gecompenseerd kunnen worden. ,,Er wordt dan gekeken naar de huizenprijzen, maar ook naar het bevingsrisico. Dat is taxatie op taxatie en dat kan leiden tot ongelijke uitkomsten. Wij vinden dat je de markt het werk moeten laten doen en dat de schade pas kan worden bepaald bij verkoop."

Bovendien werkt de NAM samen met de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, aan een ,,samenhangend pakket van regelingen" voor waardevermeerdering, nieuwbouw en nieuwbouwinnovatie. Alders werkt samen met de NAM aan een fonds voor achterstallig onderhoud en een uitkoopregeling. ,,We blijven werken aan deze maatregelen, zodat we de woningmarkt positief kunnen stimuleren ", zegt Verwoerd.

Geen verrassing
Het hoger beroep komt niet als verrassing voor de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG), zegt advocaat Pieter Huitema vrijdag. ,,We hielden er al rekening mee", zegt Huitema. ,,We vinden echter nog steeds dat de NAM met ons om tafel moet gaan om een systeem te bedenken hoe we de waardevermindering kunnen compenseren."

,,Ze blijven vasthouden aan compensatie na verkoop, maar ze vergeten dat de rechter heeft gesteld dat het onredelijk is om de mensen te laten wachten", aldus Huitema. ,,Bovendien kunnen eigenaren hun woning niet kwijt, omdat niemand hier wil wonen."

Rechtszaak
De stichting Waardedaling door Aardbevingen Groningen won begin september een rechtszaak van de NAM. De stichting behartigt de belangen van meer dan 1700 huiseigenaren. Ook woningcorporaties hadden zich bij de rechtszaak aangesloten. Door het hoger beroep duurt het nu langer voordat woningeigenaren hun waardevermindering kunnen claimen.

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.