De NAM is verantwoordelijk voor schade door de aardbevingen.
Volledig scherm
De NAM is verantwoordelijk voor schade door de aardbevingen. © ANP

NAM moet direct betalen bij waardedaling

UpdateDe Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is volgens de rechter verantwoordelijk voor de waardedaling van panden in het aardbevingsgebied in Groningen en moet bij vermindering van de waarde ook direct uitkeren. De NAM denkt na over een hoger beroep.

De uitspraak kan de gasreus op termijn miljarden euro's gaan kosten omdat de waardedaling honderduizend panden treft. Met het vonnis van de rechtbank in de hand kunnen individuele huizenbezitters nu een claim neerleggen bij de NAM.

Volgens de rechtbank is het aannemelijk geworden dat woningen in Groningen in waarde dalen door aardbevingen. Die bevingen zijn het directe gevolg van de gaswinning door de NAM in het gebied. De rechtbank meent bovendien dat de vergoeding voor de waardevermindering niet pas bij verkoop aan de orde komt, maar al eerder moet worden uitgekeerd.

De uitspraak is geen verrassing te noemen. De NAM erkende al eerder aansprakelijkheid voor de schade, maar wil pas betalen bij verkoop van een pand. Gedupeerden wensen direct uitbetaling van de schade. Zij krijgen nu gelijk van de rechtbank.

Volgens de directeur van de NAM zal het bedrijf zich gaan beraden op eventuele vervolgstappen. Advocaten willen de uitspraak van de rechter eerst grondig bestuderen voor ze beslissen of ze protest aantekenen tegen de uitspraak van de rechtbank.

De advocaat van de gedupeerden meent dat de NAM nu in oplossingen moet gaan denken in plaats van eindeloos verder te procederen.