Nationale Boerenkooldag: hoe eet jij je boerenkool vanavond?

VideoJe hoeft nu niet meer na te denken wat je vanavond gaat eten. Het is namelijk Nationale Boerenkooldag. En met temperaturen van ongeveer negen graden, is een goede stamppot geen slecht idee. Op sociale media delen veel mensen vandaag dan ook hun eigen boerenkoolrecept.

Poll

Hoe vier jij de Nationale Boerenkooldag?

  • Met een Boerenkooltrui (2%)
  • Met stamppot boerenkool (38%)
  • Met een ander boerenkoolrecept (2%)
  • Niet (58%)
2320 stemmen

,,Boerenkooldag bestaat al heel lang, maar dan voornamelijk in het buitenland'', vertelt een woordvoerder van het Koninklijke Vezet, die het initiatief nam voor zo'n dag in Nederland. ,,Het waaide een beetje over uit de Verenigde Staten, en toen dachten wij: dit is zo'n oer-Hollandse groente, dit moeten wij ook doen!'' Vorig jaar was de allereerste Boerenkooldag in ons land en ook dit jaar lijken veel mensen mee te doen. Exacte cijfers over het aantal participanten zijn er echter niet.

Vroeger werd de Nationale Boerenkooldag wel in Nederland gevierd, en dan vooral in streken waar toen veel boerenkool werd geteeld. De eerste keer dat Boerenkooldag genoemd wordt, is in een geschrift uit 1641 waarin wordt verteld hoe jonkvrouw Geertruida van Staelre in de nacht van 24 oktober boerenkool stal uit het Spaanse kampement. Daardoor kon het boerenkooldorp Warmenhuizen stand houden.

De nieuwe variant komt waarschijnlijk uit de periode net na de Tweede Wereldoorlog. Een aantal burgemeesters besloot aan de start van het boerenkoolseizoen grote feesten te geven, om de regio weer aan te laten sterken. Hierbij kregen de bewoners de groente gratis.

Quote

Dit is echt een oerholland­se supergroen­te waar je heel veel mee kunt

Woordvoerder

Oer-Hollandse supergroente
Boerenkooldag vier je natuurlijk het beste door boerenkool te eten. Maar er zijn meer manieren: ,,Je kunt ook je Boerenkooltrui die wij ontworpen hebben aantrekken, en met anderen delen hoe jij boerenkool gaat eten.''

Naast de gebruikelijke stamppot, zijn er namelijk ook talloze andere recepten. Zo zijn er mensen die pasta met boerenkool eten, genieten van een boerenkoolsmoothie of van een groentesoep met de oer-Hollandse groente. ,,Dit is echt een oer-Hollandse supergroente waar je heel veel mee kunt.''