Nationale studieschuld stijgt naar 11,2 miljard
De studieschuld die oud-studenten gezamenlijk hebben, is vorig jaar gestegen tot 11,2 miljard euro, een record. Ging het in 2016 om 10,3 miljard euro, vorig jaar was dat bijna een miljard meer, meldt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) na een bericht hierover van de NOS.
DUO regelt de studiefinanciering van studenten en scholieren en de salarissen van leraren. Opvallend is dat de gemiddelde schuld per student voor het eerst in enkele jaren is afgenomen: van 14.260 euro (2016) naar 13.621 euro. ,,Vanaf volgend jaar zien we in de cijfers ook de gevolgen van de invoering van het leenstelstel'', aldus een woordvoerster.
Het studiejaar 2016-2017 is het tweede jaar waarin de nieuwe regeling van het studievoorschot geldt. Sinds de invoering, in 2015, vallen alle nieuwe eerstejaarsstudenten onder deze regeling. Daarnaast vallen ook de vertraagde bachelors in het wetenschappelijk onderwijs en studenten die in 2015 voor het eerst gestart zijn in een master onder het leenstelsel.
Faalt
Sinds de invoering van het leenstelsel is het percentage studenten dat leent, toegenomen en zijn de verschillen tussen het hbo en wetenschappelijk onderwijs kleiner geworden. Vorig studiejaar leende 46 procent van de hbo-studenten en 56 procent van de studenten aan de universiteit, aldus DUO.
Eerder deze week verweet voorzitter Tom van den Brink van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) dat DUO studenten onvoldoende waarschuwt voor de consequenties van lenen en daardoor ,,faalt in het vervullen van haar basistaak''.
Enorm obstakel
Een studieschuld blijkt namelijk nog steeds een enorm obstakel voor wie een huis wil kopen. Banken rekenen bij hypotheekaanvragen met de oorspronkelijke studieschuld, terwijl de Tweede Kamer het kabinet al in 2015 opdroeg om de regels toe te passen zodat alleen rekening wordt gehouden met de schuld die op dat moment nog open staat. Dit is nog niet gebeurd. Hierdoor wordt het nog lastiger voor ex-studenten om een starterswoning te bemachtigen in de toch al oververhitte huizenmarkt.
Het ISO vindt het ook onbegrijpelijk dat het kabinet met een wet komt waarbij de rente op studieschulden wordt verhoogd voor studenten vanaf 2020. ,,Hiermee gaat de overheid uiteindelijk structureel 200 miljoen per jaar verdienen en betalen studenten over een al exponentieel stijgende studieschuld, veel meer rente. Het is onverkoopbaar dat het kabinet over de al exploderende studieschuld ook nog meer rente wil gaan heffen'', aldus van den Brink.
De studentenorganisatie roept de politiek op de wet op de verhoging van de rente op studieschulden in te trekken.
In 2015 werd de basisbeurs vervangen door een studielening en lenen studenten vaker en meer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Groningen verbiedt messen op straat
In de gemeente Groningen geldt vanaf 1 maart een verbod op het dragen van messen en andere voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden, meldt de gemeente vrijdag. Hiermee beoogt de gemeente dat minder mensen slachtoffer worden van geweld met wapens. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Familierechter gaat beter luisteren naar ouders, rapport over functioneren ‘doet au’
Rechters gaan beter luisteren naar ouders die te maken krijgen met een uithuisplaatsing van hun kind. Uit een rapport blijkt dat de rechtspraak dat onvoldoende heeft gedaan, en dat doet pijn. -
Ex-student krijgt geen hypotheek bij studieschuld
Een studieschuld blijkt nog steeds een enorm obstakel voor wie een huis wil kopen. Banken rekenen bij hypotheekaanvragen met de oorspronkelijke studieschuld, terwijl de Tweede Kamer het kabinet al in 2015 opdroeg om de regels toe te passen zodat alleen rekening wordt gehouden met de schuld die op dat moment nog open staat. Omdat dit niet is gebeurd, hebben ex-studenten nauwelijks kans om een starterswoning te kopen.
-
Miljoenen pasfoto's onschuldige buitenlanders in database politie, deskundigen kritisch
Mensen van buiten Europa die naar Nederland komen om te wonen, werken, studeren, of asiel aan te vragen, belanden automatisch en zonder dat ze het weten met hun pasfoto in een database van de politie. Volgens deskundigen mag dat niet, en is er sprake van discriminatie. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. -
-
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
PREMIUMColumn
De basisbeurs is ingeruild voor een studieschuld
Schrijver, journalist en columnist Jerry Goossens schrijft van dinsdag tot en met zaterdag over wat hem opvalt in de stad Utrecht. Dit keer over de UIT.