Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Natte sneeuw op komst, maar ijspret blijft uit

Het zachte winterweer lijkt deze week definitief plaats te maken voor de kou. Vandaag is er al kans op natte sneeuw en later in de week zal het 's nachts stevig gaan vriezen. Schaatsen op natuurijs zit er voorlopig niet in, want overdag blijft het kwik boven nul.

Vandaag is vooral in het noorden en noordoosten al kans op natte sneeuw.  Op de echte vorst moeten we nog even wachten. Hoewel de temperatuur vanaf woensdag al daalt, begint het pas vanaf het weekend stevig te vriezen in de nacht.  Ook dan is er kans op een winterse bui en wordt het mogelijk glad op de wegen door de nachtelijke vorst, die kan oplopen tot vijf graden onder nul.

Vuil winterweer

Voor de laatste tien dagen van januari wordt eveneens sneeuw verwacht en ook begin februari behoort een wit landschap nog tot de mogelijkheden. Bij Weerplaza spreekt weerman Ben Lankamp van ‘vuil winterweer’. Maar wat wordt daarmee bedoeld?

Lankamp: ,,Daar bedoelen we mee dat er dagelijks een reële kans op sneeuw is, terwijl de middagtemperatuur maar weinig boven nul ligt. Met een beetje wind erbij voelt het alsof het enkele graden vriest. Als het ’s nachts opklaart kan het wel flink vriezen, zeker als er een beetje sneeuw ligt. De strooidiensten zullen veel werk hebben aan zo’n weertype.’’