Natuurkundedocent op Zutphense school: '9/11 was geen aanslag'

videoEen natuurkundedocent uit Zutphen is volgens de school waar hij lesgeeft, te ver gegaan in zijn uitspraak dat 9/11 geen moslim-terroristische aanslag was. ,,Als docent kun je zo'n uitspraak niet doen", vindt Andries Mulder, rector van het Zutphense Baudartius College. 

Natuurkundeleraar Jan Allaart zorgde vorige week voor commotie door een les te openen met de stelling. „Ik heb het gebracht als mijn mening. Ik ben ervan overtuigd dat 9/11 geen moslim-terroristische aanslag was”, zei hij.

Wat de gevolgen van deze uitspraak voor de docent zijn, is nog niet bekend. Rector Mulder heeft nog niet met Allaart gesproken. Toch nam hij een schot voor de boeg voor het gesprek dat nog moet plaatsvinden.

„Als docent kun je zo'n uitspraak niet doen. Je hebt met jonge mensen te maken. Als prikkel voor een discussie kan het wel en als privépersoon mag je het in je eigen omgeving ook zeggen, maar je kunt het niet als waarheid brengen. Ik moet er met hem nog over praten. En onderzoeken hoe het echt zit.”

Stomverbaasd

De uitspraak over de aanslag wekte verbazing bij de 14-jarige vwo-leerling. Zij is een dochter van Phaedra Werkhoven, columniste van De Stentor. Phaedra was stomverbaasd toen ze na schooltijd het verhaal van haar dochter hoorde. ‘Wat is dit voor iets?’, vroeg Werkhoven.

Ze zocht per mail contact met Allaart en zaterdag wijdde ze er een column  aan. ‘Het onderwijs en de docenten moeten een baken zijn, zich aan algemeen geaccepteerde feiten houden en kennis overbrengen. Vergiftig mijn kind niet met vaag gelul.’

Eén reactie

Allaart kreeg naar eigen zeggen één klacht van een ouder binnen. „Dat is de enige ouder die zich er druk over heeft gemaakt. Wel jammer dat ze niet eerst naar mij is toegestapt. Normaal ontvang ik geen mailtjes over de inhoud van mijn lessen.” Werkhoven kreeg zelf wel veel reacties, waaronder tientallen op Twitter.

De docent staat overigens nog steeds achter zijn uitspraak dat 9/11 geen moslim-terroristische aanslag was. „Ik heb het gebracht als mijn mening." 

Door een leerling uit de vwo 3-klas van de middelbare school uit Zutphen werd geopperd dat de Amerikaanse regering wellicht achter de aanslag zou zitten. „Dat heb ik ontkend.” Wat de theorie volgens Allaart dan wél is, wil hij niet zeggen. „Daar geef ik geen commentaar op.”

Volledig scherm
Bij de aanslagen op 11 september 2001 kwamen duizenden mensen om het leven. © EPA