Volledig scherm
Lokale initiatieven als kinderboerderijen krijgen het steeds zwaarder. © anp

Nauwelijks nog steun voor lokale goede doelen

Lokale goede doelen krijgen steeds minder donaties en subsidies. Hierdoor kan driekwart van deze circa tienduizend particuliere initiatieven het hoofd amper boven water houden.

Het gaat om heel verschillende goede doelen: van hulp aan gehandicapte kinderen door hen samen te laten spelen op het schoolplein met gezonde kinderen tot aan een restaurant dat mensen met een verstandelijke beperking kans geeft op een baan.

'Deze goede doelen hebben het heel zwaar. Het is nooit een vetpot geweest, maar de laatste jaren wordt de situatie nijpender', stelt Norbert van Berckel van Kennisbank Filantropie naar aanleiding van een enquête, gehouden onder 266 initiatiefnemers.

Vooral de laatste twee jaar is het bar en boos, stelt Hans Hoeve van kinderboerderij Hofstede in Gouda. Gemeenten zijn minder scheutig met subsidies geworden vanwege de bezuinigingen en ook particulieren geven minder geld. 'Wij ontvingen 140.000 euro van de gemeente, maar dat bedrag wordt volgend jaar verlaagd naar 90.000 euro. Aangezien we jaarlijks huur betalen aan de gemeente van 45.000 euro blijft er maar weinig over.'

Hoe het verder moet, weet Hoeve niet precies. 'We kunnen moeilijk de dieren om de dag gaan voederen.'