Volledig scherm
Minister Ivo Opstelten (L) van Veiligheid en Justitie praat met politiemensen in Dordrecht © anp

Nauwere samenwerking om Oost-Europese bendes op te rollen

Nederland gaat nauwer samenwerken met politiediensten uit het buitenland. Het doel daarvan is om rondtrekkende bendes uit Centraal- en Oost-Europa eerder te kunnen opsporen en tegenhouden dan nu het geval is. Dat schrijft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Een van de zaken die moeten veranderen is het beter uitwisselen van gegevens. Het is de bedoeling dat de politie zo scherper zicht krijgt op dadergroepen, hun verblijfplaatsen en de routes die ze vaak gebruiken. Ook komen er meer controles.

Opstelten heeft met België en Duitsland afgesproken dat er een gezamenlijke werkgroep komt die zich bezighoudt met grensoverschrijdende woninginbraken en 'carjackings', dat is het stelen van een auto met geweld.

Het aantal verdachten uit Oost-Europa is gestegen van 4300 in 2010 naar bijna 5000 in 2012, schrijft Opstelten aan de Tweede Kamer.

  1. Afgeperste fruithandel bedreigd door drugscriminelen: ‘Eén van jullie medewerkers wordt geliquideerd’
    PREMIUM

    Afgeperste fruithan­del bedreigd door drugscrimi­ne­len: ‘Eén van jullie medewer­kers wordt geliqui­deerd’

    Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van een groente en fruithandel in de Gelderse plaats Hedel afgeperst en bedreigd met de aankondiging dat ‘een willekeurige medewerker’ zou worden liquideerd als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. De twee verdachten van de criminele feiten blijven voorlopig vastzitten, oordeelde de rechter vandaag.