ANP
Volledig scherm
© ANP

Nederland ademde oranje tijdens inhuldiging nieuwe koning

Nederland heeft een nieuwe Koning. Beatrix, vanaf vandaag weer Prinses, heeft afstand gedaan van de troon en dinsdagmiddag is koning Willem-Alexander officieel ingehuldigd in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. AD.nl hield u vanuit Amsterdam van minuut tot minuut op de hoogte met een liveblog.

Nabeschouwing

Heel Nederland ademde dinsdag oranje tijdens de speciale en laatste Koninginnedag. De Amsterdamse Dam stond vol toen Beatrix met een handtekening afstand deed van de troon en haar zoon koning werd. Luid gejuich steeg daarbij uit de menigte op.

Dat gebeurde ook toen de nieuwe koning samen met zijn echtgenote, moeder en drie dochters het balkon van het Paleis op de Dam betrad en toen Willem-Alexander tijdens de inhuldiging in De Nieuwe Kerk lovende woorden over prinses Beatrix sprak.

In de rest van het land was het tijdens de abdicatie en de inhuldiging stil op straat. Volgens de ANWB was het extreem stil op de Nederlandse wegen.

's Avonds stapten Willem-Alexander Máxima en hun dochters stralend aan boord voor de koningsvaart. Een keur van Nederlandse artiesten zong via een liveverbinding uit Rotterdam het bekritiseerde Koningslied. De vaartocht bracht het paar en de kinderen langs alles 'waar Nederland trots op is'. 

Toen het koningspaar aan het diner ging, bouwde een Oranjemenigte verder aan het feest, met het Koningsbal op het Museumplein. Veel feestvierders die bij de koningsvaart waren geweest, gingen toen juist terug, richting het Centraal Station.

AD.nl hield tijdens deze bijzondere dag een liveblog bij. Dit kunt u hieronder teruglezen.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Beelden met eeuwigheidswaarde, die zijn er dinsdag zeker gemaakt, zegt NOS-directeur Jan de Jong. 'Alles is op zo'n dag live en moet dus in één keer goed gaan. Niets kan over', vervolgt de directeur. 'Maar tot nu toe hebben we deze hele bijzondere dag op een geweldige manier in beeld gebracht.'

Veel toeristen in Amsterdam vielen vandaag van de ene in de andere verbazing. Dat het groot feest zou worden in de stad wisten ze wel, maar waarom eigenlijk? Niet iedereen was even goed op de hoogte. 'Jullie koning Trix is vandaag jarig en gaf een speech op zijn kasteel', denkt de Singaporese vakantieganger Pehyuxin (21) . 'Daarom zouden er allemaal braderieën in Amsterdam zijn, dacht ik. Maar dat viel tegen: er waren bijna alleen maar concerten in de binnenstad.'

Fotoreeks

Amalia, Alexia en Ariane waren de hele dag aanwezig bij de inhulding van hun vader. Bekijk hier een fotoreeks van de prinsesjes.

Amalia
Volledig scherm
Amalia © getty
anp
Volledig scherm
© anp

Tussen de 700.000 en 800.000 bezoekers zijn in Amsterdam geweest tijdens de troonswisseling. Die schatting maakt de gemeente Amsterdam vanavond rond half elf.

Belangrijk

De helft van de mensen die met de trein Koninginnedag zijn gaan vieren in Amsterdam en Eindhoven is thuis of op de terugweg. Ongeveer 112.000 mensen hebben Amsterdam verlaten, aldus de NS. Op het Centraal Station is het druk en gezellig, aldus een woordvoerster. In Eindhoven is de maximumcapaciteit bereikt, raken de perrons vol en nadert het moment dat buffers voor het station worden gebruikt.

Belangrijk

Koningsvaart

De spontane actie van koning Willem-Alexander blijkt echt voor iedereen een verrassing te zijn geweest. Kort voordat de MS Havenbeheer afmeerde bij het Java-eiland, registreerden camera's van de NOS hoe burgemeester Eberhard van der Laan druk aan het bellen was.

'Een verrassing (en tot kort geleden ook van ons) voor de NOS! De koning gaat van boord. #troon', twitterde een woordvoerder van burgemeester Van der Laan. 'Feestelijk, open, veilig en ongepland ;-)', twitterde hij daarna, om vervolgens nog op een andere twitteraar te reageren met: 'Je had er hier bij moeten zijn! Dan had je geweten dat het voor iedereen een totale verrassing was.'

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima waren in 2009 te gast in het Witte Huis.
Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima waren in 2009 te gast in het Witte Huis. © ANP
Belangrijk

Op de site van het Witte Huis feliciteren de Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle koning Willem-Alexander met zijn inhuldiging. Ook koningin Máxima wensen ze heel veel succes in haar nieuwe rol.

Obama wijst verder op de rijke historie tussen Nederland en de Verenigde Staten en de sterke banden tussen de twee bondgenoten. 'Nederland is een trouwe en gewaardeerde vriend. We hopen nog lang met het land samen te mogen werken,' schrijft de president.

Ook zegt hij warme herinneringen te hebben aan de ontmoeting met Willem-Alexander en Máxima in 2009. Het paar was toen op bezoek in het Witte Huis ter ere van het 400-jarige bestaan van New York.

anp
Volledig scherm
© anp

Koningsbal

Voor koningin Máxima zingt de Nederlands-Australische sopraan Mirusia Louwerse op het Museumplein, onder begeleiding van het orkest van Andre Rieu, 'Don't Cry for Me Argentina'.

Rieu speelde ook met zijn orkest Time to Say Goodbye, Tulpen uit Amsterdam en Geef mij maar Amsterdam.

De mooiste foto van de dag is genomen door premier Rutte, schrijft BNR-verslaggever Harmen van der Veen op Twitter. Op de foto van de minister-president kust koning Willem-Alexander zijn moeder op het balkon van het Paleis op de Dam voor het oog van tienduizenden toeschouwers.

Koningsbal

André van Duin treedt ook op. Hij zingt op het Koningsbal zijn carnavalskraker 'Oranje Boven'. Marianne Thieme schrijft op Twitter dat ze het optreden geniaal vindt.

anp
Volledig scherm
© anp
anp
Volledig scherm
© anp
Belangrijk

Koningsbal

Op het Museumplein is het Koningsbal begonnen. Violist André Rieu en zijn orkest spelen de Kroningswals. Het publiek zingt: 'Bea bedankt!'

Belangrijk

Koningsvaart

De Koningsvaart is afgelopen. Koning Willem-Alexander betreedt met koningin Máxima het Muziekgebouw voor een diner.

afp
Volledig scherm
© afp
anp
Volledig scherm
© anp

Koningsvaart

Tien F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht hebben aan het eind van de koningsvaart een bijzondere groet gebracht aan koning Willem-Alexander en zijn gezin. De straaljagers vlogen met gekleurde rook boven de stad als eerbetoon aan het nieuwe koningspaar. Een van de F-16's was helemaal oranje gekleurd.

ANP
Volledig scherm
© ANP
epa
Volledig scherm
© epa
Belangrijk

Koningsvaart

Tijdens de Koningsvaart is de boot waarop koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsesjes verrassend aangemeerd op het Java-eiland. Het koninklijk gezelschap kwam onder begeleiding van beveiligers van boord.

Bij de onaangekondigde actie gingen de prinsesjes voorop richting het podium waarop dj Armin van Buuren en het Koninklijk Concertgebouworkest optraden. Vanaf de bühne zwaaiden het koninklijk paar en hun dochters enthousiast naar de dansende menigte.

Op het podium schudden Willem-Alexander en Máxima onder meer de hand van de dj.

Belangrijk

Station Amsterdam Centraal stroomt om 20.30 uur vol met feestvierders die huiswaarts keren. Voor de kaartautomaten staan lange rijen, twittert AD-verslaggever Marco Gerling. Passagiers worden verzocht zich zo veel mogelijk te verspreiden over de perrons.

De NS laat weten blij te zijn met het massale vertrek. 'Het is eigenlijk wel goed dat de drukte nu al op gang komt, dan maken mensen al plaats voor andere passagiers die straks na de koningsvaart of vanaf het Museumplein naar huis willen', aldus een woordvoerder.

F-16's zijn vanuit Leeuwarden en Volkel opgestegen. Rond 9 uur brengt Koninklijke Luchtmacht een groet aan de nieuwe koning.

anp
Volledig scherm
© anp

De Nederlandse Spoorwegen hebben vandaag 239.000 mensen naar Amsterdam vervoerd. Het aantal is vergelijkbaar met Koninginnedag vorig jaar.

De NS zet vanavond extra nachttreinen in.

Koningsvaart

Ook het Jostiband Orkest treedt op tijdens de Koningsvaart. Het orkest speelt op een groot Bountyschip.

anp
Volledig scherm
© anp
Belangrijk

Koningslied

Net als in Zwolle kon er ook niet worden meegezongen met het Koningslied in Utrecht en Maastricht.

Op het moment dat Utrechters vanaf de Neude zouden kunnen meezingen werd het televisiescherm, met daarop de tekst van het lied, al afgebroken. Het is onduidelijk waarom dat gebeurde, meldt RTV Utrecht.

Op het Vrijthof in Maastricht werd het hele lied afgeblazen bij gebrek aan meezing-belangstelling.

laad oudere berichten