Volledig scherm
© anp

Nederland beleeft koudste augustus sinds 30 jaar

De koude dagen die Nederland nu meemaakt zijn bijzonder voor de tijd van het jaar, maar de temperaturen hebben nog geen laagterecords gebroken. Dat meldde weerbureau Weerplaza. Afgelopen zondag werd het in De Bilt 16,7 graden en vandaag komt het kwik naar verwachting uit op 16 graden.

Dat is nog altijd warmer dan in 1924, toen de temperatuur op 19 augustus bleef steken bij 14 graden. Maar sinds 1980 is het tussen 11 en 20 augustus alleen in 2006 op één dag nog kouder geweest dan nu. Toen werd in De Bilt op 11 augustus overdag een temperatuur van 15,8 graden gemeten.

Poolcirkel
De lage waardes zijn volgens Weerplaza.nl het gevolg van de aanvoer van lucht rond de poolcirkel. Die wordt door het relatief warme zeewater wel opgewarmd, maar niet voldoende om temperaturen van 22 of 23 graden te halen die normaal zijn voor deze tijd.

Augustus als geheel zou vanwege deze koude periode wel de eerste maand in meer dan een jaar tijd kunnen worden die onder het gemiddelde uit zal komen. De huidige schatting komt uit op 16,7 graden gemiddeld, terwijl augustus normaal gesproken in doorsnee 17,5 graden oplevert. Volgens Weerplaza.nl valt de laatste zomermaand de afgelopen jaren wel vaker tegen. De gemiddelde waarde van 17,5 graden werd sinds 2000 al 7 keer niet gehaald.

Ondanks de koude augustusmaand lijken de laatste dagen van augustus wel weer wat warmer te gaan verlopen. Na het weekend stijgen de temperaturen naar waardes tussen 20 en 24 graden.

  1. Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstranten tegen politiegeweld
    Update

    Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstran­ten tegen politiege­weld

    In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse verdachte George Floyd (46) in Minneapolis. Op foto’s is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen. Niet alleen op het centrale plein, ook in de straten eromheen staan en lopen demonstranten. De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of zo'n massale bijeenkomst in deze tijden wel zo'n goed idee is.