Volledig scherm
© anp

Nederland biedt Mozambique gasexpertise aan

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft Mozambique tijdens een handelsmissie expertise aangeboden op het gebied van gaswinning. De economie van het Afrikaanse land zal naar verwachting snel groeien nu er een gasveld is gevonden dat drie keer zo groot is dan het aardgasveld in Groningen. De exploitatie ervan zal het land miljarden opleveren.

'Nederland heeft Mozambique veel te bieden. De maritieme infrastructuur en de gassector zijn voorbeelden waar grote kansen liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven", aldus Ploumen, die onder anderen sprak met de ministers van Industrie en Handel, van Transport en van Grondstoffen. Samenwerking kan leiden tot wederzijds voordeel, denkt de bewindsvrouw. Volgens een woordvoerder van de minister was de reactie van Mozambikaanse ondernemers en overheid enthousiast.

Ploumen ziet graag dat de lokale ondernemers en de armste bevolkingsgroepen profiteren van de toekomstige inkomsten. Ze opende een seminar over maatschappelijk verantwoord ondernemen en bezocht enkele hulpprojecten.

Na Mozambique reist de minister met vertegenwoordigers van bedrijven door naar Tanzania en Zanzibar.