Volledig scherm
In Den Bosch gingen al minstens zes auto's en bestelwagens in vlammen op. Noord-Brabant staat bovenaan de autobranden-ranglijst van het Verbond van Verzekeraars © Bart Meesters

Nederland breekt triest record met autobranden, verzekeraars verontrust

Het aantal autobranden in Nederland is nog nooit zo hoog geweest als nu. Alleen al over de eerste negen maanden verbrak 2017 een record en daar komt het vierde kwartaal met de 'traditionele' stijging rond de jaarwisseling nog bij. Verontrustend, vindt het Verbond van Verzekeraars.

In Utrecht gingen afgelopen nacht vijf auto's in vlammen op, gisteravond vier. De afgelopen dagen brandden al minstens 18 voertuigen uit. Een ervan was de personenbus van de stichting Zuidbus. Die brandde in de nacht van Eerste op Tweede kerstdag volledig uit waardoor tientallen senioren uit de zuidelijke wijken van de Domstad niet naar soos, bingo, eetclub en andere sociale activiteiten gereden konden worden. 

Veen

In het Brabantse Veen, waar traditioneel sloopauto's in de fik worden gestoken rond Oud en Nieuw, ging woensdagnacht het eerste voertuig in vlammen op en afgelopen nacht een tweede. Tientallen relschoppers bekogelden politie, brandweer en pers met stenen en bierflessen. Twee verdachten zijn opgepakt. Een 48-jarige man uit Veen wegens opruiing omdat hij de omstanders van de brand opstookte, een 29-jarige man uit Wijk en Aalburg wegens belediging van de politie.

 Culemborg wordt sinds medio vorig jaar geteisterd door autobranden. Al zo'n 60 voertuigen vielen er ten prooi aan brandstichters. De politie opende zelfs een speciale 'kliklijn' in de hoop op tips over de daders. In Arnhem verwoestten vlammen de afgelopen maanden minstens drie auto's, in Gouda al zeker acht auto's. De meeste waren eigendom van de Omgevingsdienst Midden Holland

Nijkerk lijkt met vier autobranden in korte tijd ook geteisterd te worden door een pyromaan. Den Bosch en omgeving eveneens. Vlammen verwoestten er al minstens zes auto's en bestelwagens, allemaal eigendom van dakdekkers en schoorsteenvegers. In Breda, Bavel, Tilburg, Zundert en Etten-Leur vonden eveneens meerdere autobranden plaats.  

Noord-Brabant 

Noord-Brabant staat bovenaan de weinig eervolle autobranden-ranglijst van het Verbond van Verzekeraars. Dat noteerde de eerste drie kwartalen van 2017 al 506 gevallen in de provincie, 28 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De provincies Zuid- en Noord-Holland staan met 463 (8 meer dan in 2016) en 394 (59 meer dan vorig jaar) op de tweede en derde plaats. 

In andere provincies steeg het aantal autobranden eveneens, Limburg, Overijssel, Utrecht, Groningen en Zeeland uitgezonderd. Daar nam het aantal licht af. 

Ruim 300 per maand

Met 2.808 autobranden in de eerste negen maanden van 2017 noteerde het Verbond het hoogste aantal in vijf jaar tijd. Het waren er 90 meer dan vorig jaar, 398 meer dan in 2015, 544 meer dan in 2014 en 114 meer dan in 2013. De stijging over de eerste drie kwartalen van 20176 komt neer op 312 autobranden per maand. 

Quote

De stijgende trend verontrust ons, vooral omdat wij alleen de branden zien van auto's die (beperkt) cas­co-verzekerd zijn

Rudi Buis, woordvoerder Verbond van Verzekeraars

,,Deze stijgende trend verontrust ons", zegt woordvoerder Rudi Buis. ,,Vooral omdat wij alleen de branden zien van auto's die (beperkt) casco verzekerd zijn. Voertuigen met een WA-verzekering die uitbranden, blijven buiten beeld. Als je die erbij optelt, is de stijging van het aantal autobranden nog veel groter." 

Toch is het nog te vroeg om alarm te slaan, zegt Buis. ,,Dat doen we pas als de trend aanhoudt. Daarvoor moeten we de cijfers over de komende jaren afwachten." 

Opzet

De autobranden zijn vrijwel altijd aangestoken, zegt Buis. ,,Vaak gaat het om copycat-gedrag." Met een geschat schadebedrag van zo'n 10.000 euro per uitgebrand voertuig, kosten de autobranden verzekeraars gemiddeld tientallen miljoen euro's per jaar.