De Nijmeegse voetbalclub N.E.C. plaatste deze foto op Twitter met de tekst: 'N.E.C. keert geweld tegen homo's de rug toe.
Volledig scherm
De Nijmeegse voetbalclub N.E.C. plaatste deze foto op Twitter met de tekst: 'N.E.C. keert geweld tegen homo's de rug toe. © NEC

Nederland doet massaal mee aan hand-in-handactie na homogeweld

Bekende en onbekende Nederlanders, allemaal doen ze mee aan de fotoactie die presentatrice en journaliste Barbara Barend lanceerde onder de hashtags #allemannenhandinhand en #handinhand. Aanleiding is de mishandeling van twee homo's in Arnhem die zaterdagnacht hand in hand over straat liepen.  

,,Mijn maag draait om. Hand in hand lopen provocerend in 2017," tweette Barbara Barend gisteren nadat ze het artikel over het Arnhemse homogeweld had gelezen. Daarin verklaarden de twee slachtoffers dat ze normaal nooit hand in hand lopen omdat ze 'niet van die provocerende types zijn.' Barend plaatste daarop een tweet waarin ze alle mannen (homo en hetero) vroeg om deze week demonstratief hand in hand te lopen.

,,Ik kreeg enorm veel reacties, waaronder de suggestie van de Eindhovense docent Daan Verhoeven om er een foto-actie van te maken'', zegt Barend terugblikkend. Ze vond het zo'n goed idee dat ze een tweet plaatste met: 'Bij dezen een oproep aan heel Nederland, ga de challenge aan een stuur je foto #allemannenhandinhand.'

Trending

De oproep is sinds vanmorgen trending op Twitter. D66-leider Alexander Pechtold postte als een van de eersten een foto waarop hij hand in hand met mede-onderhandelaar Wouter Koolmees naar de formatiegesprekken op het Binnenhof loopt. 'Wij doen mee! Stop geweld tegen homo's,' twitterde hij. 3FM-dj's Domien Verschuren en Michiel Veenstra plaatsten ook een foto met de tekst: 'Want sekse, huidskleur en geaardheid mogen NOOIT een reden voor geweld zijn.' Fotograaf William Rutten en acteur Tygo Gernandt schreven bij hun foto: 'Alle mannen hand in hand, moet kunnen in ons mooie land.' 

Twee Rotterdamse politieagenten schreven bij de foto waarop ze hand in hand te zien zijn: 'Ik zeg: homohaters kom maar op!   

Barends oproep vindt ook navolging in de als macho bekendstaande voetbalwereld. Zo plaatste de Nijmeegse voetbalclub N.E.C. een foto van zestien mannen voor het Goffertstadion met de tekst: 'NEC keert geweld tegen homo's de rug toe.'  

Een communicatiemedewerkster van het AMC in Amsterdam postte een tweet van twee artsen die hand in hand lopen met de tekst: 'Ook wij lopen hand in hand tegen homogeweld.' De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Hivos plaatste bij haar foto van vijf mannelijke medewerkers de tekst: 'geweld tegen homo's moet stoppen!! #weerzinwekkend #freetobeme.'

Brandbrief

Homobelangenorganisatie COC heeft de onderhandelaars op het Binnenhof opgeroepen ook met het nieuwe kabinet heel actief aandacht te schenken aan de aanpak van dit soort incidenten. In een brandbrief bepleit ze prestatieafspraken tussen politie en justitie, een hogere maximumstraf op homogeweld en meer aandacht voor het probleem bij de opleiding van politiemensen op de politieacademie. Het COC vindt ook dat er een betere voorlichting over homoseksualiteit op scholen moet komen. 

In Arnhem vindt zaterdag een protestbijeenkomst plaats georganiseerd door Gay Horeca Arnhem om solidariteit te betuigen aan de homogemeenschap. 

Het incident in Arnhem leidde tot veel reacties van afschuw. ,,Het is overal ter wereld bizar dat twee mannen of twee vrouwen niet in hand kunnen lopen," stelt Barend. ,,Maar zeker hier in Nederland anno 2017. Mijn vrouw vindt het ook niet prettig." 

Zij denkt dat de basis van het probleem moet worden aangepakt door ouders en door docenten. ,,Als ik vroeger het woord mietje gebruikte, dan greep mijn moeder in en legde uit dat het een scheldwoord was dat we niet gebruiken. Maar dat is iets dat tegenwoordig nooit meer lijkt te gebeuren: kinderen roepen elkaar te pas en te onpas mietje en homo toe. Laat alsjeblieft aan onze kinderen zien dat homoseksualiteit bestaat en dat het de normaalste zaak van de wereld is."

Politieagent Fer Loco (l) schreef bij zijn hand-in-handfoto met collega Alex Glijn OP Facebook: Ik zeg homohaters: Kom maar op!
Volledig scherm
Politieagent Fer Loco (l) schreef bij zijn hand-in-handfoto met collega Alex Glijn OP Facebook: Ik zeg homohaters: Kom maar op! © Facebook