Het marineschip Zr.Ms. Johan de Witt.
Volledig scherm
Het marineschip Zr.Ms. Johan de Witt. © anp

Nederland en België doen miljardenaankoop marineschepen

België en Nederland gaan samen voor 4 miljard euro vier fregatten en twaalf mijnenjagers aanschaffen. De defensieministers ondertekenen eind deze maand afspraken hierover. Dat melden Belgische media die zich baseren op bronnen bij Defensie in Brussel.

Volgens het Nederlandse ministerie van Defensie gaat het om een voorlopige eerste schatting. ,,Maar het ligt wel voor de hand om het zo te doen'', aldus een woordvoerder. De Nederlandse schepen zijn in de periode 2020-2024 aan vervanging toe.

Grote investering
België onderhoudt nu al de Nederlandse mijnenvegers en krijgt de leiding over de aankoop van deze schepen. Nederland neemt het voortouw bij de fregatten. De Belgische en de Nederlandse marine werken al jaren samen, maar zo'n grote investering hebben ze nog niet eerder gedaan.

In september zei de nieuwe admiraal van de Belgische marine, Wim Robberecht, dat België en Nederland samen twee fregatten ter waarde van 1 miljard euro zouden kopen.

  1. Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstraties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Woede na dood George Floyd slaat over naar Europa, demonstra­ties in Berlijn, Londen en Amsterdam

    Diverse antiracisme-organisaties houden morgen op de Dam in Amsterdam een manifestatie uit protest tegen wat zij politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU noemen. Aanleiding tot het protest is de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis, die vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie overleed. Dat leidde tot een golf van onrust in Amerikaanse steden. Maar ook in Duitsland en Engeland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren.
  2. Grote zorgen om populaire tuinzwembaden: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Grote zorgen om populaire tuinzwemba­den: ‘Zo’n ding kopen? Denk twee keer na!’

    Lekker dobberen in een opzetzwembad, vlakbij huis? Je bent lang niet de enige! Uit een recente studie van onderzoeksbureau Motivaction blijkt dat ruim een kwart van de Nederlandse huishoudens een opzetzwembad in de achtertuin heeft staan. Nog eens twintig procent overweegt om er eentje aan te schaffen. Verontrustend, vindt Vitens. Het drinkwaterbedrijf ziet het waterverbruik exploderen en slaat daarom alarm. ,,Denk alsjeblieft twee keer na voor je zo’n ding koopt. We zitten aan de randen van onze mogelijkheden.”